Europarlamentarul Dan Nica: ”E nevoie de sume și criterii clare de alocare a Fondului European de Redresare

0
1151

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că este esențial să fie stabilită suma ce va fi alocată Fondului European de Redresare și, totodată, ca statele membre să aibă acces egal la finanțarea menită să relanseze economia UE, în funcție de nevoile proprii. Totodată, eurodeputatul social-democrat a pledat pentru o definire clară a modului de alocare a banilor europeni, pentru a evita orice fel de condiționalități ascunse.

”Mă bucur că una din coordonatele de bază ale pachetului de sprijin economic este reprezentată de principiul solidarității. Am pledat constant și insistent în acest sens, împreună cu colegii din Delegația PSD și Grupul S&D. Este o primă victorie și vom continua să acționăm pentru a ne asigura că alocarea viitoare a banilor europeni se va face pe criterii echitabile pentru toate statele membre și nu le va favoriza doar pe unele dintre ele.

Alături de principiul nediscriminării între ţările Uniunii, politica de coeziune este principalul vector pentru viitoarea politică de relansare a UE și salut faptul că, referitor la viitorul Cadru Financiar Multianual, proiectul de rezoluție a Parlamentului European recunoaște caracterul central al politicii de coeziune ca vector de investiții pe termen lung, acesta fiind cel mai eficient mecanism european de convergență.Rămâne să vedem cum va fi pusă în practică ideea fundamentală a solidarității. În primul rând, este esențial să stabilim clar suma dedicată Fondului de Redresare,componenta principala a pachetului de investiții”, a subliniat Dan Nica.Poziția Parlamentului European privind viitorul Cadru Financiar Multianual și Planul de Redresare  urmează să fie supusă joi votului plenului.

Eurodeputatul social-democrat a criticat opoziția Popularilor Europeni (PPE) față de stabilirea unui buget precis al Fondului European de Redresare și a precizat că e nevoie de o alocare pe țări, din partea Comisiei Europene, a fondurilor pentru relansarea economică post-pandemie.

”PPE, familie politică din care face parte și PNL, ca partid de guvernare, nu a vrut să fie stabilită o sumă exactă și nu a acceptat să elimine referirea la împrumuturi ca formă de contractare a sumelor viitoare”, a criticat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD a solicitat, totodată, ca Fondul de Redresare să devină operațional cât mai curând posibil în acest an, să fie compus în primul rând din subvenții și să fie finanțat prin emiterea de obligațiuni de lungă durată garantate de bugetul UE, în așa fel încât statele membre să nu fie nevoite să facă împrumuturi dezavantajoase de pe piețele financiare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.