Emoţii şi erudiţie în „Cartea de identitate” a APLER

0
1013

Întâlnire de suflet la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” care a găzduit miercuri, 23 octombrie 2019, a cincea secvență a  Turneului  „Cartea de identitate”. Evenimentul, sponsorizat de Loteria Română, a constat într-o donație de 140 de titluri de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), urmată de o conferință susținută de Maestrul Nicu Alifantis, acad. Mircia Dumitrescu și prof.univ.dr. Silviu Angelescu, și moderată de Loreta Popa. Printre cărţile donate s-au aflat şi “Războiul cel Mare /1914-1918/ Calvarul prizonierilor români în Alsacia, Lorena şi nordul Franţei”, o carte-pomelnic al tuturor soldaţilor-prizonieri care s-au prăpădit departe de ţara lor. Prezentarea cărţii a fost făcută, la Galaţi, de acad. Mircia Dumitrescu, acesta evocând, cu mare emoţie, inclusiv imaginea bunicului său pe care nu l-a cunoscut niciodată personal dar despre viaţa căruia a aflat din documentele care acum sunt cuprinse în acest volum.

Tot o „Carte de identitate” a fost şi cea donată bibliotecii de îndrăgitul artist Nicu Alifantis, cel care a oferit instituţiei din Galaţi box-set-ul de colecţie „NICU ALIFANTIS – MEMORABILIA – THEATRE MUSIC COLLECTION”,  editat în 1000 de exemplare semnate şi numerotate de autor, în original, cuprinzând texte, fotografii discuri audio şi video,  în esenţă, 45 de ani din munca în teatru a lui Nicu Alifantis, creator a muzicii din 118 spectacole.

Atât temele de specialitate abordate de  acad. Mircia Dumitrescu și de prof.univ.dr. Silviu Angelescu, cât şi amintirile personale ale lui Nicu Alifantis au încântat publicul venit la eveniment, mai ales că, în finalul întâlnirii, îndrăgitul artist (care tocmai constatase că în această lună s-au împlinit 50 de ani de când a compus piesa “Decembre”) a interpretat mai multe compoziţii personale, în româneşte, portugheză, greacă şi aromână, evocând, cu nostalgie şi dragoste, imaginirea bunicilor şi părinţilor săi (bunica din partea mamei fiind aromâncă, iar bunicul din partea tatălui, grec).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.