Elevii se întreabă: Cum rămâne cu corupţia şcolară?

0
1196

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi, unica structură de reprezentare a elevilor gălăţeni, a iniţiat formularul intitulat „Cum rămâne cu corupţia şcolară?” (https://forms.gle/2oCSArZXudNnyxqcA) pentru a afla cât de frecvente sunt practicile ce contribuie la dezvoltarea unui astfel de fenomen în unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi.

În teorie, educaţia este gratuită, însă în practică, aceasta este constituită dintr-o serie de costuri ascunse care fac ca actul educaţional să nu mai fie la fel de echitabil precum factorii decizionali aleg să-l caracterizeze.

De cele mai multe ori, atât fondul clasei, cât şi fondul şcolii continuă să fie colectate, într-un mod ilegal, în foarte multe dintre unităţile de învăţământ din România, iar elevii reprezentanţi din Galaţi îşi doresc să afle care este situaţia în şcolile din judeţul acestora.

Bineînţeles că, practicile menţionate anterior nu sunt singurele care contribuie la corupţia şcolară, tocmai pentru că în cadrul acestui fenomen pot fi încadrate mai multe acţiuni: compromiterea obiectivităţii sistemului de notare şi cumpărarea notelor prin intermediul oferirii de cadouri şi atenţii profesorilor în cauză, impunerea faţă de principalii beneficiari ai mediului educaţional să participe la meditaţiile contra cost ale cadrelor didactice de la clasă, etc.

Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi se va asigura că centralizarea răspunsurilor va fi adusă pe agenda factorilor decizionali de la nivelul judeţului, alături de propuneri pentru soluţionarea problemelor majore semnalate, astfel încât accesul la educaţie al elevilor gălăţeni să nu fie condiţionat de practici ilegale care adâncesc lacunele sistemului educaţional gălăţean.

„Corupţia şcolară, alături de toate practicile care contribuie la dezvoltarea ei, constituie un aspect imperios al sistemului de învăţământ. Însă, nu se vorbeşte suficient de des despre acesta, iar soluţiile întârzie să apară, astfel încât Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi şi-a dorit să realizeze primul pas în acest sens. Elevii gălăţeni trebuie să beneficieze de aceleaşi oportunităţi şi să nu fie discriminaţi în funcţie de cât de des pot să contribuie la dezvoltarea unor practici care, până la urmă, sunt ilegale şi nu ar trebui să fie promovate de nicio unitate de învăţământ.”, a declarat Aura-Maria Badiu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Galaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.