Elevii, atraşi la liceu cu prăjituri. Abandonul şcolar, în creştere

0
2904

Mii de elevi au trecut, astăzi şi ieri, pragul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi acolo unde s-a desfăşurat Târgul de Oferte Educaţionale “Cariera”, cel mai important eveniment de marketing educaţional din învăţământul preuniversuitar gălăţean, organizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă  Educaţională. Joi, târgul se va desfăşura la Tecuci.

Faţă de acum 18 ani, când la Galaţi s-a organizat, în premieră naţională, primul târg de oferte educaţionale, târgul din acest an a semănat, ca atmosferă, cu un spectacol-concert. Muzică, dansuri şi degustare de turte moldoveneşti făcute pe plită sau de prăjituri sophisticate, realizate de elevii liceelor de alimentaţie publică – acestea au fost doar câteva din punctele de atracţie pentru elevii de clasa a VIII-a. Liceele şi-au amenajat standurile cât mai atractiv – dacă liceele de alimentaţie publică i-au îmbiat pe elevi cu prăjituri sau bucate tradiţionale, precum sarmale cu mămăliguţă – liceele teoretice au adus în faţa elevilor machete sau roboţii realizaţi de liceeni.

În ciuda ofertelor numeroase, din păcate, sunt elevi care decid să nu îşi continue studiile. De altfel, abandonul şcolar este unul din motivele pentru care în ultimii 18 ani numărul elevilor din judeţul Galaţi este permanent în scădere, motiv pentru care în acest an sunt cu 13 clase de liceu mai puţine decât anul trecut. Potrivit datelor colectate la nivelul judeţului Galaţi, în urmă cu 18 ani erau 8.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a, pe când acum sunt doar 4.000 de absolvenţi. Mai mult, dacă în anul 2000, 99,8% din elevii de clasa a VIII-a declarau că doresc să urmeze un liceu, acum procentul a scăzut la 94%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.