Având în vedere Legea nr. 17/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, care a adus modificări importante în gestionarea deșeurilor, inclusiv a celor textile, în municipiul Galați a fost amplasat un număr de 14 containere speciale, pentru colectarea deșeurilor textile (haine vechi, rupte, uzate, deteriorate, perdele, prosoape etc) destinate în exclusivitate persoanelor fizice, în următoarele zone:
- Zona Centru: strada Ion Creangă/strada Fraternității, vizavi de Restaurant Continental – parcare;
- Zona Ancora: strada Roșiori, lateral Full House;
- Strada Regiment 11 Siret, lângă magazin Frontal;
- Zona Inelul de Rocadă – strada Siderurgiștilor, colț trotuar spre Școala 7;
- Zona rondou Piața Energiei – lângă platforma subterană de colectare;
- Alveola Strada 1 Decembrie 1918, colț cu b-dul Milcov;
- Complex Continental, aferent bloc B2, lângă platforma subterană;
- Zona parcare laterală Spitalul Județean (trotuar);
- Strada Oțelarilor – trotuar bloc D9 (Lupul de mare);
- Cartier Cantemir – lângă punctul de colectare;
- Strada I. Fernic/strada M. Petrini (trotuar);
- Strada Domnească/strada Tudor Vladimirescu;
- Strada Barboși – lateral Oficiul Poștal nr. 9 – Micro 17;
- B-dul Marii Uniri, spre Complexul Muzeal de Științele Naturii (parcare).
Este interzisa depozitarea textilelor ude, murdare, contaminate sau a deșeurilor menajere!
Totodată, Serviciul Public Ecosal reamintește cetățenilor de existența a două puncte verzi de colectare destinate în exclusivitate persoanelor fizice, unde pot depune, prin aport voluntar, deșeurile rezultate din propria locuință.
Punctele sunt situate după cum urmează: unul în Micro 13B – strada Drumul Viilor nr.1, celălalt pe strada Etna nr. 29, unde pot fi predate deșeuri reciclabile (ambalaje plastic, hârtie /carton, sticlă, metal), textile (îmbrăcăminte), deşeuri electrice şi electronice (aparate electrocasnice, becuri, neoane), deșeuri voluminoase, deșeuri vegetale (rezultate din întreținerea grădinilor) și deșeuri de moloz rezultate din amenajarea locuințelor în limita a 2 mc/an.
Deșeurile rezultate în urma amenajării locuinței pot fi transportate la punctele menționate anterior, iar în cazul în care persoana nu dispune de mijloc de transport poate suna la dispecerat, la numărul de telefon 0236 312 282 și putem oferi acest serviciu contracost.
Programul celor două puncte verzi este urmatorul:
- Punct verde Micro 13B
Adresa: Str. Drumul Viilor nr. 1
Program:
Luni – Sâmbătă, ora 8.00 – 16.00
Duminică, ora 8.00 – 12.00
- Punct verde Etna
Adresa: Str. Etna nr. 29
Program: Luni – Vineri, ora 8.00 – 16.00
Câteva reguli ce trebuie respectate pentru acceptarea deșeurilor la aceste centre:
- Crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitata în saci.
- Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.
- Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate : amestecuri de beton, cărămizi, țigle și obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.
- Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic.
- Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate valabil în vederea verificării cantităților maxime permise.
„Colectarea selectivă este una dintre prioritatile pe care fiecare dintre noi ar trebui să le urmărească pentru a trăi într-un mediu cât mai curat prin urmare colectează selectiv, reciclează responsabil!”, subliniază reprezentanții Ecosal.
Foto arhivă