După protestul șoferilor, drumarii cârpesc DN 24 D

0
1154

În urma protestului organizat, la finele săptămânii trecute, de zeci de șoferi nemulțumiți de starea proastă a carosabilului de pe DN 24 D, CNADR – Direcția Regională de Drumuri şi Poduri Iași a decis să ia măsuri. Totuși, acest lucru nu înseamnă demararea unor lucrări de investiții, de realizare a unui nou covor asfaltic, ci … continuarea lucrărilor de reparații punctuale, la gropile din asfalt!

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri şi Poduri Iași “a fost deplasată trusa de aşternere mixtură asfaltică de la DRDP Iaşi în cadrul SDN Galaţi, cu care vor fi turnate covoare care să acopere zonele cu gropi apropiate. Totodată vom continua marcarea drumurilor naţionale, operaţiune desfăşurată deja în aceste zile, astfel încât să fie asigurată vizibilitatea pe timp de ceaţă şi de noapte. Pentru anul 2018, au fost demarate activităţile de încheiere a unui nou contract subsecvent, în care sunt prevăzute turnări de covoare asfaltice, pe DN 24D, pe un sector de 20 km, în special în zonele cu denivelări şi făgaşe”. Totodată, sursa citată precizează că din 2015 până în prezent, pe DN 24 D, drumarii de la SDN Galați și SDN Bârlad au efectuat lucrări de reparații “pe suprafețe izolate”, astfel că până pe 10 septmebrie “au fost efectuate reparaţii pe suprafeţe întinse  pe sectorul cuprins între km 84+000 – 9+000, fiind eliminate zonele cu denivelari şi gropi apropiate. De asemenea, pe lângă reparaţiile asfaltice, au fost executate şi lucrări de toaletare a zonei drumului, astfel încât să se asigure vizibilitatea în curbe, unde până acum vizibilitatea era redusă, fapt care credem că sporeşte siguranţa circulaţiei”, se mai spune în comunicat, precizându-se  că afirmaţiile făcute de şoferii care au protestat la finele săptămânii trecute  „sunt doar în parte obiective”. Reamintim, șoferii care au protestat, duminică, au reclamat gropile din șosea, calitatea proastă a reparațiilor, vegetația crescută și netăiată de pe marginea drumului și lipsa semnelor de circulație și de avertizare privind craterele din șosea.

Sursa citată mai precizează că, potrivit Programului lucrărilor ce vor fi executate în perioada 2018 – 2020, pentru o lungime totală de 210 km de drumuri naţionale din judeţul Galaţi, se află  în lucru o procedură de achiziţie unde sunt prevăzute lucrări de aşternere covoare, tratamente bituminoase şi şlamuri bituminoase. “Avem convingerea că şi acest program va fi realizat la maxim, aşa cum a fost realizat şi programul aprobat pentru perioada 2015 – 2017.  Menţionăm că D.R.D.P. Iaşi a propus în programele de proiectare de RK efectuarea expertizei tehnice „Reabilitare DN 24D km. 0+000 – 84 +740, Bârlad – intersecţie DN 26”, necesară elaborării proiectului în faza D.A.L.I”, se mai arată în comunicat. Sursa citată mai precizează că DN24D se afla în  stare proastă din 2009, de când a fost clasificat drept drum național (din drum județean, aflat în administrarea CJ, cum era până atunci), și că de-a lungul timpului s-au făcut plombări ale gropilor sau reparaţii: „În procesul verbal de constatare şi identificare nr. 2467/24.02.2008 s-a menţionat că partea carosabilă are degradări  importante de tipul gropi, crăpături şi fisuri, pelade şi burduşiri, ceea ce-l făcea incompatibil cu clasificarea de drum naţional. Având în vedere elementele geometrice ale drumului, clasa tehnică, precum şi zestrea precară existentă pe DN 24D, pentru a atinge parametrii unui drum naţional ar fi necesară modernizarea acestuia, ceea ce ar presupune alocarea unor fonduri însemnate, în detrimental altor lucrări prioritare la nivel judeţean şi naţional. De la preluare, pe DN24D nu s-au executat lucrări de întreţinere periodică, ci numai lucrări de plombări gropi”. „Acestea sunt câteva informaţii care demonstrează că afirmaţiile făcute de utilizatori sunt doar în parte obiective, nefiind legate de priorităţile pe care administratorul drumurilor naţionale trebuie să le aibă în vedere la folosirea fondurilor alocate din bugetul de stat”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.