Angiograful de la Galați, alocat aici încă din 2015, dar nefolosit din cauza lipsei de consumabile, mentenanță și specialiști, ar putea fi pus în folosință până la finele acestui an, datorită faptului că Ministerul Cerceării și Inovației a găsit surse financiare pentru alocarea de fonduri pentru acest lucru. Astfel, 17 angiografe aflate în diverse centre de universitare medicale din România, printre care și Galați, vor putea fi reutilizate în curând, după ce Ministerul Cercetării și Inovării din România a asigurat fondurile necesare consumabilelor aparaturii care stă nefolosită de doi ani, din această cauză, a declarat, astăzi, la Galați, într-o conferință de presă, ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu (foto dreapta). Potrivit acestuia, aparatura, în valoare de 2 milioane de euro, nu a mai fost folosită în ultimii ani din cauză că proiectul inițial, de dotare a centrelor medicale, s-a limitat doar la a achiziționa angiografele, nu a și le asigura consumabilele și mentenanța, dar și finanțare pentru pregătirea specialiștilor care vor lucra pe ele. “Toată lumea a avut impresia că e de ajuns să aduci angiograful. Ei bine, nu e așa, pentru că pentru ca aceste angiografe să funcționeze îți trebuie substanță de contrast, mentenanță, trebuie specializarea celor care vor lucra cu aparatul, iar toată această a doua parte a proiectului era blocată din 2015. Noi am reușit să îl deblocăm, am alocat fondurile iar acum sunt în procedură de derulare licitațiile, se ocupă beneficiarul care este Academia de Științe Medicale. Aceste angiografe sunt niște aparate extraordinare, cu ajutorul lor poți diagnostica dar și trata afecțiuni. Galațiul a primit un astfel de agiograf datorită faptului că este Centru național de Cercetare Medicală”, a declarat ministrul Lucian Georgescu.
Potrivit ministrului Cercetării și Inovării, în ultimele 3 luni de zile, ministerul a reușit deblocarea mai multor proiecte cofinanțate de la UE, proiecte în valoare de circa 70 de milioane de euro și care, din diverse cauze erau blocate din 2015. Unul din proiectele blocate era cel legat de angiografe. Un alt proiect blocat din 2015 este ANELIS, un proiect în valoare de 260 de milioane de lei, prin care, pentru următorii 5 ani, 100 de universități din România vor avea acces la literatură de specialitate și presă de specialitate din străinătate.
Salarii majorate în cercetare
Cât privește măsurile guvernamentale menite să stopeze plecarea cetcetătorilor români în străinătate, ministrul Lucian Goergescu a anunțat că aproximativ 40.000 de cercetători din România care primesc sau vor primi până la finele anului retribuții în cadrul proiectelor de cercetare finanțate de la bugetul de stat și/sau cofinanțate de la UE vor beneficia de o creștere a nivelului maxim de salarizare la 50 de euro/oră, datorită unei hotărâri de Guvern adoptată săptămâna trecută. Potrivit ministrului Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, majorarea plafonului maxim de salarizare pe proiecte de cercetare este semnificativă, căci ar înseamna un salariu maxim brut de 8.500 de euro pe lună, în condițiile în care, până acum, astfel de salarii erau cuprinse între 900 și 4.300 de euro.
Potrivit ministrului Cercetării și Inovării Lucian Georgescu, această decizie vine în completarea alteia dedicată tot cercetătorilor – o prevedere, aplicată din vară, de neimpozitare cu 16% a salariului provenit din proiectele de cercetare.