Dunărea continuă să scadă, AFDJ continuă să dragheze

0
1055

Cu siguranță luna iulie nu este o lună benefică pentru navigație, în condițiile în care  debitul multianual al Dunării este de 5.350 mc/sec, iar astăzi debitul Dunării este de 2800 mc/sec cu tendințe de scădere până la 2700 mc/sec. Pe Dunărea Maritimă încă nu sunt probleme de trafic, adâncimile minime de siguranță, de 7,3 metri fiind asigurate, însă dacă va fi cazul, AFDJ Galați va începe lucrările de dragare, odată cu începutul lunii august, căci în iunie – iulie este în vigoare restricția de dragare impusă de autoritățile de mediu, decizie luată pentru protejarea diverselor specii de pești care se reproduc în această perioadă.

Pentru asigurarea adâncimii minime de navigație în condiții de siguranță pe Dunărea Fluvială, respectiv, de 2,5 metri, Administrația Fluvială a Dunării de Jos continuă lucrările de dragaj. Astfel, se lucrează în amonte de Brăila, km 191 + 500, aproape de localitatea Gropeni, în aval de Cernavodă, la km 288+500- 288+700, la  Seimeni, unde AFDJ acționează cu o o dragă și un complex de transportul materialului dragat, în amonte de Cernavodă, la km 305, în zona Cochirleni și în amonte de Cochirleni, la km 343. Acolo, AFDJ acționează după ce un convoi de barje nu a respectat recomandările AFDJ și a intrat pe șenal cu nouă unități, unele din ele atingând uscatul. Pentru a se degaja din aluviuni, barjele au “bătut apa” timp de mai multe ore, creându-se valuri de nisip în șenalul navigabil, bancuri pe care acum AFDJ trebuie să le dragheze. În unele segmente, în special pe cele pe care se draghează, șenalul navigabil se îngustează, motiv pentru care convoaiele de barje trebuie “desfăcute”, așa cum se întâmplă pe  ruta ocolitoare Bala-Borcea , unde lățimea șenalului nu permite trecerea a 8 unități, convoaiele fiind desfăcute la jumătate. Din aceste motive, navigatorii se așteaptă la pierderi economice, căci durata curselor se prelungește.

Punctele critice de navigație au lungimi cuprinse între 500 de metri și 2 km, iar AFDJ Galați a măsurat adâncimile canalelor, postând informațiile pe site-ul instituției, acolo unde ele pot fi consultate de navigatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.