Dunărea ameninţă faleza!

0
9924

În această dimineaţă, nivelul Dunării a ajuns la Galaţi la 573 de cm, cu 13 cm peste Cota de Atenţie, debitul fluviului fiind  în acest moment de 11.400 mc/secundă, aproape  dublu faţă de media anuală, de 6.700 mc/secundă.

Deja apa Dunării a inundat mai multe sculpturi metalice de pe faleză, dar şi câteva terase de pe mal. Cât priveşte cele plutitoare, câteva din ele sunt părăsite, acţionând doar ca “barieră” în calea mizeriei adusă de ape, iar cele funcţionale au fost nevoite să îşi improvizeze şi supraînalţe pasarelele. În plus, pe Faleza Inferioară, în dreptul restaurantului Pescarul, apa „linge” asfaltul, ceea ce înseamnă că dacă nivelul va mai creşte în următoarele zile, gălăţenii ar putea să se plimbe direct prin apele Dunării.

Totuşi, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos nu se aşteaptă la o creştere accentuată în următoarea perioadă, fiind foarte puţin probabil să se atingă Cota de Inundaţie de 600 de cm. “Îmbucurător este că astăzi,  la Gruia, care este prima staţie hdrometrică în aval de Porţile de Fier II, s-a înregistrat o scădere a nivelului de 30 de cm, lucrul acesta ne arată că în viitor la Galaţi nu vor fi creşteri mari. Urmează două zile când va fi o uşoară creştere 4-5 cm, după care acest val de scădere se va resimţi şi la Galaţi”, a declarat Dorian Dumitru, şeful AFDJ Galaţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.