Dosare penale şi amenzi pentru braconaj piscicol şi activităţi ilegale în silvicultură

0
620

În perioada 22-25.03.2023, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați au acționat pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, activități cuprinse în Planul comun de acțiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier „SCUTUL PĂDURII”, precum și pe linia combaterii infracțiunilor de braconaj piscicol, transportului, colectării și comercializării de pește și produse din pește.

Astfel, în cadrul verificărilor efectuate în domeniul silvicultură cu privire la avizele de însoțire pentru materialul lemnos transportat, emise în ultimele șase luni din parchete de exploatare situate pe malurile fluviului Dunărea, polițiștii au constatat faptul că șase persoane fizice, au efectuat în total 81de transporturi de material lemnos, fără a respecta dispozițiile legale privind utilizarea aplicației SUMAL 2.0 și a normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.
Polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a celor șase persoane cu amenzi în cuantum total de 30.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010, și au dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 480 mc. de material lemnos, în valoare totală de 61.196 de lei, fără TVA, transportat fără proveniență legală.

În cadrul aceleiași acțiuni, au mai fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.475 de lei, pentru încălcări ale altor acte normative.

Totodată, au fost întocmite 5 dosare penale, fiind constatate 10 infracțiuni, săvârșite în legătură cu încălcări ale dispozițiilor legale circumscrise domeniului silvicultură.

În aceeași perioadă, în cadrul verificărilor efectuate pe linia combaterii braconajului piscicol, polițiștii au depistat în flagrant 4 persoane care pescuiau în apele fluviului Dunărea folosind unelte de pescuit comercial fără a deține licență, autorizație și permis de pescuit comercial, respectiv care dețineau fără documente legale cantități de pește și icre.

În cauză au fost întocmite trei dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Pescuitul comercial fără licență sau autorizație de pescuit”, „Deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial” și „Deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, a icrelor ori produselor din pește obținute din pescuit”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 64 lit. „a”, „i” și „h” din O.U.G. nr. 23/2008.
A fost dispusă măsura indisponibilizării cantității totale de 50 de kg pește proaspăt, diferite specii, și a cantității de 12 kg icre, în valoare de 4.400 de lei.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.