Donare de plasmă pentru tratarea pacienţilor COVID 19

0
571
Apelul făcut, zilele trecute, de secţia ATI a Spitalului Judeţean “Sf. Apostol Andrei”, pentru donarea de plasmă de către pacienţii care au avut COVID 19 şi s-au vindecat nu a rămas fără ecou. Soţii George şi Monica Stoica sunt primii gălăţeni vindecaţi de coronavirus şi care au venit, astăzi, să doneze plasmă la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi. Donarea nu ar fi fost posibilă fără aparatul performant de plasmafereză (în valoare de 40.000 de euro), primit la începutul lunii,  de Centrul de Transfuzii, aparat cu ajutorul căruia se recoltează  plasmă cu anticorpi de la cei care s-au vindecat de coronavirus. Această plasmă va fi folosită în tratamentul pacienţilor critici, intubaţi, cu forme severe de pneumonie virală COVID-19, medicii de la Spitalul Judeţean “Sf. Andrei” din Galaţi făcând de patru ani tratament prin plasmafereză, pentru tratarea altor boli grave. Aparatul de plasmafereză a fost donat centrului de transfuzii de la Galaţi de către S.C Besmax Pharma Distribution SRL.

“Boala nu a fost atât de grea pe cât a fost aşteparea să iasă testele negative… Am venit cu soţia să donez, cu ea am mers la spital, amândoi ne-am tratat şi amândoi am venit acum să donăm. Noi am vrut să donăm chiar de săptămâna trecută, dar apoi am auzit şi apelul facut de cei de la Spitalul Judeţean şi am observat că soţia chiar are grupa de sânge potrivită pentru pacientul de 45 de ani. Sper să vină şi alte persoane să doneze plasmă, nu a fost dureros”, a declarat George Stoica. Procedura de plasmafereză este nedureroasă şi nu presupune nici o condiţie în plus faţă de o donare obişnuită de sânge. Cu o pungă de plasmă prelevată pot fi trataţi trei pacienţi COVID 19. Centrul de Transfuzii Sanguine Galaţi invită toţi gălăţenii care s-au vindecat de coronavirus să vină să doneze plasmă pentru a salva alte persoane bolnave.

În judeţ, până acum, au fost înregistrate circa 200 de persoane care s-au vindecat de COVID 19 , din cele peste 500, care au contractat coronavirusul.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − sixteen =