Doctorii donează sânge pentru a convinge gălăţenii să facă acelaşi gest

0
945

Pentru a convinge gălăţenii să doneze sânge, doctorii dau exemple personale, aşa cum este cazul doctorului Marius Dan Huţanu, de la secţia de Endocrinologie a Spitalului Judeţean Galaţi care a iniţiat, prin Asociaţia Medicală Umanitară „Caravana Speranţei” o campanie  de mobilizare pentru donarea de sânge. Doctorul va merge, joi, să doneze sânge, alături de alţi zeci de gălăţeni din comuna Matca. Un efort considerabil, având în vedere că localitatea este situată la distanţă de circa 80 de km de Galaţi, iar donatorii vin special în municipiu, căci Centrul Judeţean de Transfuzii sanguine nu mai are nici o altă filială în judeţ, aşa cum era în urmă cu zeci de ani, pe când se putea dona sânge şi la Tecuci.

“Am iniţiat campania “Speranţa pentru Viaţă”, o campanie de donare de sânge, pentru că în această perioadă scade numărul de donatori, pentru că este o perioadă de vacanţă, dar, din păcate, tot în această perioadă creşte numărul celor care ajung la spital ca victime a diverselor accidente, oameni care au nevoie de sânge. Pentru a creşte rezerva de sânge, joi, voi merge la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge. Mă voi afla alături de alţi donatori din Matca care şi-au asumat acest gest şi le mulţumesc pentru asta. Nimeni nu vine să doneze pentru bonuri sau pentru a li se deconta drumul. Este un gest firesc pe care îl facem cu toţii, pentru că oricine se poate afla în situaţia de a avea nevoie de sânge – pe patul de spital poate fi sora, soţia, mama sau copilul tău”, a declarat dr. Marius-Dan Huţanu.

Şi dr. Dumitru Istvan, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul Spitalului judeţean Galaţi a confirmat criza de sânge existentă în spitale: “noi sfătuim rudele pacienţilor internaţi la noi să meargă să doneze sânge.  Sunt operaţii pe care le amânăm tocmai pentru a avea necesarul de sânge. Este vorba de cazuri ce pot fi amânate, nu de urgenţe. Dar dacă ai un astfel de caz de bolnav cronic şi în spital nu ai decât rezerva strategică de sânge, nu operezi, pentru că este posibil să vină în spital una sau multiple victime ale accidentelor şi pentru astfel de cazuri există acea rezervă strategică de sânge. Aşadar, este nevoie de sânge şi facem apel la gălăţeni să meargă să doneze”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.