Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, la nivel național s-a introdus o taxă suplimentară, de 80 de lei pe tonă pentru gunoi (menajer, în cazul populației și pentru gunoi nepericulos, altul decât menajer, în cazul agenților economici), suprataxă direcționată către Fondul de Mediu. După aplicarea acestei taxe timp de 6 luni, din august s-a luat decizia ca această suprataxă să fie amânată până la 1 ianuarie 2019. Acest lucru înseamnă, în unele judeţe, scăderea taxei de salubrizare plătită de populaţie şi/sau agenţii economici.
La Galaţi însă, taxa de salubrizare aplicabilă populației nu se reduce, căci, deşi taxa de habitat s-a majorat la începutul acestui an, creşterea nu a fost aplicată pentru acoperirea acelei taxe suplimentare, introdusă, la nivel național, la începutul anului, pentru Fondul de Mediu, Primăria municipiului Galați alegând să suporte de la bugetul local respectiva taxă. Singura modificare operată va fi în privința taxei plătită de agenții economici, care nu vor mai avea obligația plății aceste suprataxe, eliminarea ei făcându-se printr-o anexă la contract.
Reamintim, conform votului Consiliului Local Galaţi, pentru acest an taxa de habitat a fost stabilită la 67 de lei/persoană/an, faţă de 56 de lei/persoană/an, valabilă până anul trecut. După adoptarea majorării, primarul Ionuţ Pucheanu a explicat: „Taxa ar fi trebuit modificată încă de acum doi sau trei ani, dar fosta administraţie a tot tărăgănat. Taxa de 56 de lei nu mai acoperea nici pe departe cheltuielile pe care Ecosal le generează pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor. De pildă, în 2016, banii pentru salubrizare care proveneau din taxa de habitat s-au terminat în luna iulie”.