Declaraţie de unire şi parteneriate CJ Galaţi cu raioanele Cahul şi Hânceşti

0
1090

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat astăzi, în şedinţă de plen, încheierea acordurilor de cooperare cu raioanele Cahul şi Hânceşti, după ce, luna trecută, au aprobat un acord  similar cu raionul Anenii Noi. Tot astăzi, consilierii judeţeni au adoptat o declaraţie politică de unire cu Republica Moldova.

Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, fiecare acord de cooperare cu raioanele din Republica Moldova se referă la dezvoltarea relațiilor de parteneriat și a cooperării reciproc avantajoase între părți, astfel contribuind la crearea condițiilor favorabile de dezvoltare a domeniilor: social-economic, tehnico-științific, turistic și cultural al părților. Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, prin intermediul acestor parteneriate, părţile implicate ar putea accesa proiecte cu finanţare transfrontalieră. Printre proiecte se numără dotarea laboratorului de microbiologie moleculară din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Galaţi (laborator ce urmează să fie construit cu fonduri de la CJ Galaţi care va aloca pentru acest lucru suma de 14,5 milioane lei), înfiinţarea unei secţii de pediatrie la Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor şi amenjarea unei săli de spectacole a Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi. Pentru fiecare din aceste proiecte de la Galaţi există câte unul similar în raioanele din Republica Moldova, a mai spus Costel Fotea: „fără aceste parteriate nu puteam depune proiecte cu finanţare transfrontalieră, deci aceste parteneriate au rol economic, să accesăm fonduri, în parteneriat cu cei de peste Prut. Cu fiecar din cele trei raioane avem în lucru câte unul sau două proiecte transfrontaliere, primele proiecte urmând să le depunem în luna mai. Fiecare investiţie ce se va realiza în Galaţi, prin proiecte transfrontaliere se va realiza, în oglindă, şi în Republica Moldova”. În acest context, preşedintele CJ a anunţat şi ce va conţine viitorul laborator de microbiologie moleculară de la Spitalul de Boli Infecţioase: „va fi un laborator de microbiologie moleculară pentru evaluarea imonologică şi virusologică a pacienţilor cu infecţii HIV şi pentru stabilirea diagnosticului molecular al unor  infecţii virale cronice, virale, bacteriene, va fi amenajată o cameră de sterilizare, o secţie de dermatologie şi infecţii cu transmisie sexuală, o secţie de boli infecţioase, un amfiteatru, săli de lucrări practice, un cabinet didactic, vestiare… Va fi o construcţie de 3.000 mp şi îşi şedinţa CJ de astăzi am aprobat indicatorii  tehnico economici, urmează ca lucrarea să fie scoasă la licitaţie, după care va urma  procedura de achiziţie”.

Tot în şedinţa CJ de astăzi, consilierii judeţeni prezenţi la şedinţa CJ Galaţi au adoptat o declaraţie politică de unire cu Republica Moldova. În cadrul acestei declaraţii, consilierii judeţeni români îşi exprimă dorinţa unirii României cu Moldova şi, totodată, susţinerea administraţiilor publice locale din Republica Moldova care au adoptat sau vor adopta declaraţii similare. În plus, prin declaraţia politică adoptată astăzi,  se solicită parlamentelor din România şi Republica Moldova adoptarea unor declaraţii similare, pentru unirea celor două ţări. „Noi, consilierii judeţeni din Galaţi  susţinem localităţile din Republica Moldova care şi-au exprimat sau vor exprima dorinţa de unire cu patria mamă România. Facem această declaraţie simbolică ca o reparaţie morală pentru suferinţele îndurate de înaintaşii noştri  smulşi de la trupul patriei istorice şi o aşezăm ca piatră de temelie a viitorului copiilor noştri. Vrem să ne unim cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi  pentru ca fii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor demn.

Condamnăm pactul Ribbetrop – Molotov care a dus la anexarea Basarabiei de către  Uniunea  Sovietică, la arestări, execuţii publice, deportări în masă ale căror efecte sunt vii şi în ziua de azi. Solicităm parlamentelor  României şi Republicii Moldova  să emită o declaraţie politică comună privind reîntregirea ţării şi a neamului românesc,  să aprobe cadrul legal pentru unirea Basarabiei cu România”, se arată în declaraţia politică adoptată astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.