Danube Jazz & Blues Festival, în Parcul Rizer

0
973

Cea de-a șasea ediție a Danube Jazz & Blues Festival va avea loc în perioada 6-7 septembrie, de la ora 19:30, în Parcul Rizer din Galați. Intrarea este liberă. Potrivit datelor furnizate de Cristina Floroiu, responsabil PR la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați (instituție care organizează evenimentul), “șase trupe românești și internaționale, pentru care jazz-ul și blues-ul au fost dintotdeauna o pasiune, se vor uni la cel mai important festival de jazz și blues de la Dunăre, hotărâte să prezinte un repertoriu cât mai inspirat.  În prima zi a festivalului, pe 6 septembrie, de la ora 19:30, ascultăm trupa George Baicea Electric Blues Band. George Baicea și-a perfecționat în singurătate stilul interpretativ până la un nivel de unde poate privi cu mândrie în jur. El poate sa voiajeze printre curente diverse și, aparent, contrapuse: de la blues, la jazz-rock progresiv.  În aceeași seară, pe scena festivalului va urca trupa Cuibul din Republica Moldova. Brass exuberant, piese vii înafara încadrărilor limitative de genuri muzicale, așa sună astăzi Cuibul: cea mai longevivă formație din Republica Moldova. Cuibul jonglează cu stări muzicale jazz, funk și folk și adună în scenă muzicieni legendari din Moldova.  Ultima trupă din prima seară a festivalului vine tocmai din îndepărtata Cubă: Afro-Cuban Musa. Bucuria pe care o transpun în cântecele lor este fantastică, tocmai de aceea muzica lor este plină de energie pozitivă, foarte lirică, foarte ușor de ascultat și înțeles. Cei de la Afro-Cuban Musa reușesc să creeze o punte între muzica cubaneză contemporană și tradițională, demonstrând că muzica acestei țări nu a dispărut în timp.

În a doua seară a Danube Jazz & Blues Festival, îi ascultăm de la ora 19:30, pe The Groovy Bastards, o trupă tânără de jazz/ funk, formată din studenți ai secției de jazz a Universității de Muzică din București, a cărui prim single a fost „Check my brain”. Printre realizările acestora se numără premii la Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul de Jazz de la Tg. Mureș, Ruse Jazz Festival, dar și concerte alături de artiști de talie internațională, precum Marco Mendoza sau Bumblefoot.

Cea de-a cincea trupă festivalieră este reprezentată de unii dintre cei mai buni muzicieni de blues de la noi, Vali „Sir Blues” Răcilă și Raul Kușak. Două nume care au strâns în în timp toate aprecierile ascultătorilor. Vali Răcilă și Raul Kușak reușesc să creeze un fel de poveste în care dialogul muzician-spectator era savurat de ambele părți. Ultima trupă de pe 7 septembrie și cea care încheie Festivalul Danube Jazz & Blues este Adrian Naidin Band. Strălucitor în partiturile clasice, plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supra-numit „Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Muzicianul explorează teme vechi, valoroase și profunde, în cea mai pură cheie a jazz-ului european contemporan Jazz-ul și blues-ul sunt la ora actuală unele dintre genurile cele mai populare din lume, existând pe plan mondial peste 40.000 de festivaluri și gale, iar audiența acestora poate ajunge la nivelul unui stadion. Danube Jazz & Blues Festival – 6.0 este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la bază jazz-ul și blues-ul sau care sunt create sub influența acestui gen foarte popular”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.