Dan Nica: Sprijin financiar suplimentar statelor membre UE, pentru păstrarea locurilor de muncă și protecția lucrătorilor afectați de criză

0
1137

Europarlamentarul PSD, Dan Nica, a anunţat că Uniunea Europeană va lua o serie de măsuri pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă, cum este pandemia de coronavirus.  

,,Multe întreprinderi au dificultăți economice din cauza epidemiei și au fost nevoite să suspende sau să-și reducă temporar activitățile și programul de lucru al angajaților. Pentru a susține angajatorii și pentru a evita ca angajații și lucrătorii independenți să-și piardă locul de muncă sau veniturile, Comisia Europeană a propus un nou instrument temporar denumit SURE (Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență), care să completeze acțiunile naționale de protecție a locurilor de muncă.
Propunerea face parte dintr-un set de măsuri ale UE care vor ajuta statele membre să combată pandemia de coronavirus.

     Pe perioada crizei, UE va acorda asistență financiară prin programul SURE, sub forma unor împrumuturi acordate în condiții favorabile țărilor UE care solicită sprijin. Asistența va finanța sistemele naționale de șomaj parțial, indemnizațiile de șomaj și alte măsuri similare de protecție a locurilor de muncă. Vor fi disponibili până la 100 miliarde EUR pentru toate cele 27 de state membre.
Sistemele de șomaj parțial permit întreprinderilor cu dificultăți economice să reducă temporar numărul de ore lucrate de angajați, iar angajații primesc din partea statului compensații pentru pierderile de venit.
Astfel, familiile își mențin veniturile și își pot plăti facturile, iar întreprinderile își pot proteja capacitatea de producție și angajații, asigurând stabilitatea pieței. 

SURE este un instrument temporar, conceput special pentru a face față consecințelor pandemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană lucrează la o nouă propunere, pentru un Sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj, care să susțină ocuparea forței de muncă și să protejeze lucrătorii care își pierd locul de muncă în urma șocurilor economice.
Parlamentul European consideră că acest sistem de indemnizații de șomaj de bază ar contribui în mod direct la stabilizarea veniturilor familiilor, consolidând astfel dimensiuna socială a Europei. Într-o rezoluție adoptată în Parlamentul European, deputații europeni și-au reiterat solicitarea de a crea un Sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj, pentru ca lucrătorii din Europa să fie protejați în cazul unei pierderi de venituri.
Viitorul Sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj urmărește reducerea presiunii asupra finanțelor publice ale statelor membre, acordând sprijin pentru măsurile naționale de menținere a locurilor de muncă, de păstrare a competențelor și de facilitare a întoarcerii la muncă”, a declarat Dan Nica.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − one =