Dan Nica: România va beneficia de 1,4 miliarde euro şi poate demara mult mai repede investiţiile din infrastructura de petrol, gaz, regenerabile şi transportul energiei

0
820

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European şi raportor al Comisiei de Industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European pentru modificarea Regulamentului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă în ceea ce priveşte capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă a declarat că, în urma votului de azi din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare, România va fi avantajată de exceptarea de la principiul „Nu face rău semnificativ” pentru proiectele de infrastructură şi instalaţiile de petrol şi gaze, inclusiv pentru regenerabile, stocare, interconectori şi transportul energiei.
„Comisia Europeană avea deja în vedere derogarea pentru infrastructura şi instalaţiile de petrol şi gaze, dar am reuşit extinderea acestei derogări la regenerabile, stocare, interconectori şi transportul energiei. Pentru România înseamnă că pot fi demarate proiecte în domeniu mult mai rapid”, a precizat Dan Nica, raportor ITRE pentru modificarea Regulamentului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă în ceea ce priveşte capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă.
Europarlamentarul român susţine că „ne confruntăm cu o criză majoră din cauza pandemiei şi a războiului din Ucraina şi trebuie să luăm măsuri urgente. În acest spirit avem propunerea Comisiei pentru includerea unui capitol RepowerEU în Facilitatea de redresare şi rezilienţă (RRF). Comisia propune să ofere sprijin financiar, în cadrul RRF, pentru a înlătura blocajele din reţeaua europeană de gaze, în cazul încetării fluxurilor de gaze ruseşti”, a subliniat Dan Nica.
Coordonatorul eurodeputaţilor S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare a anunţat că s-au mai adoptat solicitarea ca măsurile din planurile naţionale să reflecte şi nevoile consumatorilor vulnerabili din sectorul energetic, precum şi flexibilitatea de a modifica planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, pentru a lua în calcul efectele războiului din Ucraina, în cazuri specifice şi justificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.