Dan Nica cere Comisiei Europene eliminarea dependenţei energetice a UE de Rusia

0
893

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a cerut azi comisarului european pentru Energie măsuri concrete şi termene precise pentru rezolvarea crizei energetice cu care se confruntă UE în condiţii de iarnă.

„Acum se vede cât de perversă a fost politica care ne-a împins în ultimii ani să consumăm gaz din Rusia, pentru ca acum să ni se spună că avem o dependenţă prea mare de gazul pe care-l produce Rusia”, a declarat Dan Nica, în dialogul cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

În calitate de coordonator al eurodeputaţilor Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare, Dan Nica a pledat pentru elemente concrete de reglementare a pieţei, astfel încât preţul să fie bazat pe o rată a profitului normală, de 10-15%, nu de 500-1000%.

Totodată, europarlamentarul social-democrat a cerut punerea urgentă în funcţiune a capacităţilor necesare de producţie şi a interconectărilor între acestea, pentru ca UE să facă faţă crizei energetice.

„Nu cred că invazia Rusiei în Ucraina este cea care ne-a arătat vulnerabilitatea sistemului energetic european. Acest lucru era clar, dar alegerea a fost să închideţi ochii. Ne aflăm în faţa unui exemplu clasic de eşec de piaţă. În momentul în care factura la energie în România este mai mare decât pensia minimă, este eşec de piaţă. Când factura la energie în România şi în multe alte state membre este mai mare decât salariul minim, este eşec de piaţă. Când această creştere a preţurilor se regăseşte în profituri declarate de cei care produc energie electrică sau gaze de 5-10 ori mai mult decât preţul de cost, este eşec de piaţă”, a criticat Dan Nica, în şedinţa de azi a comisiei europarlamentare de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.