Dan Nica: Cercetătorii români trebuie să aibă acces la fondurile europene

0
717
Uniunea Europeană (UE) va aloca 120 de miliarde de euro pentru Cercetare prin amplul program de cercetare și inovare ”Horizon Europe”, care va fi lansat anul viitor. Acest dosar complex l-a avut raportor pe europarlamentarul Dan Nica, liderul grupului PSD din Parlamentul European și președintele social-democraților gălățeni, și a fost finalizat sub președinția României la Consiliul Uniunii Europene, fiind catalogat drept unul dintre succesele înregistrate de țara noastră în acest mandat.
Noul program de finanțare destinat cercetării face ca accesarea de fonduri europene să fie mai facilă, fiind eliminați pași birocratici și simplificată procedura, a anunțat europarlamentarul Dan Nica. Mai mult, cei care au proiecte în domeniul cercetării nu vor mai fi nevoiți să aștepte deschiderea apelurilor de proiecte, ci vor putea merge cu ideea lor direct spre aprobare.
”A avea un raport care îți poartă semnătura și care va rămâne până în 2027 cu numele tău implică o răspundere foarte mare. Răspunderea aceasta este, în primul rând, față de cei care lucrează într-un domeniu prea puțin cunoscut de oameni – cel al Cercetării – dar al cărui rezultate sunt formidabile și de care beneficiază toată lumea. Am reușit câteva lucruri care pot fi numite spectaculoase, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, un acces mult mai facil la fondurile europene pentru cei care lucrează în Cercetare – universități, centre de cercetare și nu numai. Am cerut mai mulți bani pentru cercetarea medicală deoarece sănătatea este extrem de importantă. Le-am explicat tuturor: cercetarea în domeniul cancerului este foarte importantă, cercetările care se fac în genomică sunt de asemenea foarte importante, cercetarea privind bolile rare și nu numai. Prin cercetare se pot găsi soluții pentru cei care sunt în suferință și care așteaptă să poată să trăiască o viață normală. În domeniul mobilității, în domeniul energiei, de asemenea discutăm de cercetare”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, cel care s-a ocupat de acest dosar de la început până la final.
Liderul PSD Galați spune că programul ”Horizon Europe” va veni și cu eliminarea diferențelor de salarizare între cercetătorii din Estul Europei și cei din Vest. ”Am propus să fie adoptat un nivel de salarizare comparabil cu Vestul. Deci, un prim pas este eliminarea diferențelor dintre țările din Est și țările din Vest. Am discutat foarte mult și am negociat pentru ca accesul la acest program să fie simplificat. Am cerut, pe lângă simplificarea procedurilor, ca aplicanții pentru ”Horizon Europe” să nu mai aștepte până se deschide apelul, să vină cu proiectul direct pentru finanțare. Am plecat de la un principiu în raportul meu – muncă egală, plată egală. Eu nu lucrez în cercetare, dar cred că acești oameni merită o șansă pentru mulți români care așteaptă ca viața lor să se îmbunătățească și printr-o invenție, inovație. Iar cercetătorii români trebuie să aibă acces la fondurile europene”, a explicat europarlamentarul Dan Nica.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 1 =