Cutremurul ameninţă peste 80 de clădiri din Galaţi

0
1140

Peste 80 de clădiri din municipiul Galaţi sunt încadrate în clasa I de risc seismic, însă nici una nu se află pe lista imobilelor propuse a fi reabilitate cu fonduri guvernamentale, a avertizat, astăzi, senatorul gălăţean PNL George Stângă. Acesta a solicitat Primăriei municipiului Galaţi să i se prezinte situaţia imobilelor expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, răspunsul instituţiei indicând peste 80 de clădiri aflate în special în zona veche a oraşului,  pe străzi precum Dogăriei, M. Bravu, Tecuci, Carnabel, Războieni, Română, Democraţiei, Morilor Muzicii etc.

Situaţia a fost solicitată de senatorul PNL în contextul în care acesta a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene un răspuns cu privire la câte clădiri din Galaţi,  încadrate în clasa I de risc seismic, sunt programate a fi reabilitate cu fonduri guvernamentale, conform legislaţiei în vigoare. Potrivit OG 20/1994 şi a normelor metodologice de aplicare, aprobate prin HG 1364/2001, astfel de clădiri de locuit care prezintă pericol public se includ în programe anuale de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare.

Răspunsul vicepriministrului Sevil Shhaideh, ministru al dezvoltării regionale, primit de liberalul gălăţean este următorul: “Conform OG 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, (…), CJ Galaţi nu a transmis Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene propunerile cu clădiri de locuit încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public situate în municipiul Galaţi, în vederea includerii acestora în programul de acţiuni pe 2017. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene îşi exprimă, pe această cale, totala deschidere şi sincerul interes faţă de solicitările formulate de către membrii Parlamentului, ca importantă resursă pentru optimizarea resurselor sale”.

Senatorul PNL George Stângă a făcut apel la Primăria Galaţi să transmită CJ-ului (instituţia care, potrivit legii, centralizează datele şi le trimite la Guvern) lista clădirilor cu risc seismic, astfel încât acestea să intre cât mai repede în programul de reabilitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.