Cum vor fi vaccinaţi localnicii din comunele fără medici de familie?

0
1254

Pentru asigurarea serviciilor de vaccinare a populaţiei din cele două comune din judeţul Galaţi fără medic de familie – Buciumeni şi Bălăşeşti, comisia special constituită la nivelul Prefecturii Galaţi a decis ca medicii de familie din localităţile învecinate (Nicoreşti şi Bălăbăneşti) să vină ei la dispensarele celor două comune. Medicii vor veni în cele două comune după ce autorităţile locale vor stabili care şi câte sunt persoanele care au nevoie de vaccin.

Comuna Buciumeni nu mai are medic de la 1 ianuarie 2017, de când fostul medic de familie, care făcea naveta, de la Galaţi, doar o dată pe săptămână, a ieşit la pensie. Cum Buciumeni se află la distanţă de circa 100 de km de Galaţi, nici un alt medic de familie nu a fost interesat, până acum, să vină să se ocupe de cei 900 de pacienţi rămaşi ai nimănui. În afară de cei 900 de pacienţi care aparţineau medicului de familie care s-a pensionat, în Buciumeni mai sunt şi alţi asiguraţi care, fie sunt înscrişi, de ani de de zile, la medicul de familie din Nicoreşti, fie la cel din comuna Poiana. Acesta din urmă, şi el aflat în pragul pensiei, mai vine pe la Buciumeni, pentru a asigura servicii de sănătate, în special celor căzuţi la pat. Situaţia este complicată şi dovada este că din Buciumeni este bebeluşul de 6 luni care, din păcate, a pierit, la finele lunii mai, bolnav de rujeolă şi nevaccinat.

Acum, având în vedere campania guvernamentală de vaccinare, teoretic, în cele două comune gălăţene care nu au medic de familie ar trebui să se înfiinţeze centre de vaccinare – recomandare făcută de ministrul Sănătăţii la recenta videoconferinţă cu prefecţii pe această temă. Totuşi, pentru că vaccinarea trebuie efectuată în anumite condiţii – într-un spaţiu medical amenajat, igienizat şi dotat cu aparatură de prim ajutor – comisia special constituită la nivelul Prefecturii Galaţi a decis ca medicii de familie din comunele învecinate celor fără medici să vină şi să vaccineze populaţia în cabinetele doctorilor absenţi. În urma lansării la nivel naţional a campaniei de vaccinare, la nivelul Prefecturii Galaţi s-a constituit o comisie specială, coordonată de prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu şi care are în componenţa sa reprezentanţi ai tuturor instituţiilor abilitate – Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul de Medicină Comunitară, Biroul Judeţean pentru Romi, Colegiul Medicilor de Familie etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.