Va fi aplicată și la Galați măsura care acum este pregătită la nivelul primăriilor de sector din București, aceea de ridicare a maşinilor parcate pe trotuare sau staţionate ilegal pe carosabil. Aceste măsuri sunt puse în aplicare în baza unei Hotărâri de Guvern care a intrat în vigoare pe 21 ianuarie 2017. HG nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede că și Poliția Locală poate aplica legea în situații precum încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.
Primăria Galați a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Consiliului Municipal referitor la aprobarea ”Regulamentului de organizare si functionare, al Caietului de sarcini si al Contractului-cadru de delegare a serviciului de ridicare, transport si depozitare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar in Municipiul Galati”. Prevederile regulamentului sunt în dezbatere publică până pe data de 30 martie și după aducerea textului la o formă finală prin includerea unor eventuale amendamente rezultate din dezbatere, cel mai probabil că regulamentul va fi aprobat de consilierii municipali în ședința de plen din luna aprilie. Consilierii municipali vor aproba și caietul de sarcini al serviciului de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar, precum și Contractul-cadru al serviciului de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor. În expunerea de motive se spune că ”în mod deosebit, în intersecțiile cu trafic rutier intens, stațiile de îmbarcare/debarcare călători, pe trecerile de pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaj, în zona unităților de învățământ (grădinițe, școli gimnaziale, licee) s-a constatat prezența unui număr mare de vehicule care prin staționarea lor conduc la reducerea fluxului de trafic, îngreunează traficul pietonal și prezintă risc ridicat de producere a evenimentelor rutiere”.
La nivelul municipalității va fi organizat un serviciu specializat, pentru că aceasă nouă activitate va impune angajarea de personal calificat, achiziţionarea de utilaje speciale, de ridicat autoturisme, de marcaj, etc., dar și asigurarea unei comunicări permanente între operator și Poliția Locală Galați. Prin Regulamentul serviciului de ridicare, transport si depozitare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar se prevede că identificarea (constatarea) staționării/opririi neregulamentare se efectuează de către polițiștii locali din cadrul Poliției Locale Galați – Serviciul de siguranță Rutieră, care au obligația de a aplica sancțiuni contravenționale și dreptul de a dispune măsura ridicării vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe domeniul public și privat al municipiului Galați.
La articolul 22 al regulamentului se spune că ”eliberarea vehiculului se va efectua numai către proprietarul/deținătorul legal al acestuia și numai după ce face dovada achitării sumelor aprobate prin Hotărâre a Consiliului Local Galați”. Poliţistul local dispune măsura de ridicare a vehiculului staţionat/oprit neregulamentar şi întocmeşte în scris Dispoziţia de ridicare. După ce vehiculul staționat sau oprit neregulamentar a ajuns în depozitul operatorului, eliberarea vehiculului se face proprietarului/utilizatorului/împuternicitului după semnarea pe fișa mașinii și după achitarea către operator a contravalorii prestațiilor de ridicare, transport și depozitare. În situația în care persoana s-a prezentat în momentul constatării staționării/opririi neregulamentare, eliberarea vehiculului se face proprietarului/utilizatorului/împuternicitului după achitarea către operator a contravalorii prestațiilor de ridicare.
Nu vor fi supuse acestor măsuri autovehiculele aparținând Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ANAF, Serviciului de Ambulanță sau Medicină Legală, ISU, MApN, unităților speciale ale SRI și ale SPP, Administrației Naționale, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când desfășoară acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.