Cum se vor încălzi gălățenii la iarnă

0
1368

Primăria va investi aproape 700.000 de euro pentru transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier, în zone precum Centru, Mazepa I, Țiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 și Micro 40, pentru încălzirea, în sezonul rece, a aproximativ 6.000 de apartamente.

La inițiativa primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, Consiliul Local a adoptat, astăzi, în ședință extraordinară, o hotărâre de modificare a ”HCL 319 din 30.05.2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziție și montaj instalații de producere a energiei termice în municipiul Galați”. Concret, a fost actualizată lista beneficiarilor proiectului care vizează transformarea punctelor termice în microcentrale de cartier.

„Întrucât actualul sistem de termoficare al municipiului Galați este într-o situație critică, generator de pierderi, ineficient tehnic și economic, s-a considerat oportună inițierea programului de reabilitare a sistemului local de termoficare a municipiului Galați. Proiectul vizează transformarea a 20 de puncte termice (PT) și schimbătoare de căldură (SC) în microcentrale de cartier alimentate cu gaz pentru furnizarea de agent termic în sezonul rece pentru cca. 6.000 de apartamente din cadrul a aproximativ 50 de asociații de proprietari din cartierele Centru, Mazepa I, Țiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 – 40. Valoarea proiectului este estimată la 699.882 de euro (fără TVA)”, informează Biroul de Presă al Primăriei.

Potrivit autorităților, din cele 91.500 de apartamente din municipiul Galați, mai sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare doar aproximativ 17.000 de apartamente. „În condițiile în care numărul consumatorilor a scăzut constant în ultimii ani, s-a considerat oportună inițierea unui program de  reabilitare a sistemului local de termoficare a municipiului Galați, acolo unde numărul apartamentelor racordate la rețea depășește 50 la sută”, precizează reprezentanții municipalității.

În prezent, proiectul se află în procedură de licitație, însă simultan cu derularea procedurii prevăzută de lege, în punctele termice care vor fi modernizate se lucrează pentru adaptarea infrastructurii la alimentarea cu gaz.

Primăria municipiului Galați precizează că, în paralel, continuă programul de acordare a ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru achiziția de către populație a unor surse alternative de încălzire și apă caldă. De acești bani nu pot beneficia, însă, gălățenii ale căror apartamente sunt alimentate din punctele termice care vor fi modernizate și transformate în microcentrale de cartier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.