Cum îi sprijină Primăria pe gălăţenii care-şi reabilitează blocurile cu fonduri europene. Proiectele primarului Ionuţ Pucheanu, la vot în CL

0
5231

Gălăţenii care vor dori să acceseze fonduri europene, cu sprijinul municipalităţii, pentru a reabilita termic blocurile în care locuiesc vor avea parte de o serie de facilităţi din partea autorităţilor, în aşa fel încât efortul financiar al oamenilor să fie cât mai mic cu putinţă. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, va promova în Consiliul Local o serie de proiecte de hotărâre privind acordarea unor facilităţi celor care îşi vor da concursul pentru schimbarea la faţă a oraşului şi îmbunătăţirea confortului din propria locuinţă.

Sunt bucuros că Galaţi este unul dintre puţinele municipii care accesează fonduri europene pentru reabilitare termică. Facem eforturi ca aceste proiecte să fie cât mai accesibile pentru cetăţeni. La următoarea şedinţă a Consiliului Local, ne propunem să aducem în faţa colegilor câteva proiecte în acest sens. Cea mai importantă îi vizează pe cetăţenii cu venituri mici, echivalente cu salariul minim pe economie, care ar putea ajunge să achite un procent de doar 3,5 % din valoarea lucrărilor (faţă de 25%, cât este în prezent), dacă propunerea va trece de votul consilierilor. O a doua propunere vizează prelungirea perioadei de plată de la 2 ani, cât este în prezent, la 5 ani. În felul acesta, oamenii vor avea mai mult timp la dispoziţie să achite cota parte şi presiunea costurilor ar scădea considerabil”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari

Astăzi, la sediul Primăriei, s-a desfăşurat o şedinţă cu o serie de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari pentru dezbaterea celor mai importante aspecte legate de posibilitatea atragerii banilor europeni pentru proiecte de reabilitare termică a blocurilor.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, în cadrul întâlnirii, reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari au primit câte un contract prealabil, încheiat între asociaţie şi Primăria municipiului Galaţi, prin care se arată disponibilitatea cetăţenilor pentru implicarea într-un astfel de proiect. În felul acesta nu se vor face cheltuieli inutile pe expertize tehnice la blocuri de locuinţe care nu vor intra în proiecte de reabilitare termică pe fonduri europene.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au fost informaţi cu privire la proiectele primarului Ionuţ Pucheanu prin care edilul doreşte ca municipalitatea să le ofere facilităţi celor care aleg să intre în parteneriat cu autorităţile şi să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea termică a locuinţelor.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari s-au arătat încântaţi de propunerile discutate, iar la finalul şedinţei acestora le-au fost înmânate contracte pentru viitoare expertize tehnice în vedere întocmirii dosarelor pentru solicitarea finanţării”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei.

Avantajele reabilitării termice

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Primăriei, 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor sunt rambursate din Fondul European de Dezvoltare regională şi de la bugetul de stat, iar 40% din totalul acestor cheltuieli este suportat de la bugetul local (15%) şi de asociaţiile de proprietari (25%).

Municipiul Galaţi a participat la programul pilot de reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, promovând cinci proiecte de reabilitare termică. S-au executat astfel de lucrări la 11 blocuri cu o valoare contractată de 15 milioane de lei. Proiectele de reabilitare termică promovate de Municipiul Galaţi sunt singurele implementate în cele 6 judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Pentru aceste blocuri de locuinţe, analiza realizată la finalul implementării proiectelor, a evidenţiat o scădere a consumului de energie pentru încălzire cu mai mult de 40%, aşa cum prevedea obiectivul programului pilot de reabilitare termică. Economia energetică a fost confirmată de noile consumuri înregistrate la blocurile reabilitate.

Apartamentele devin mai călduroase pe perioada sezonului rece şi mai răcoroase pe perioada sezonului cald.

Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare din punct de vedere estetic, implicând şi modernizarea spaţiilor dintre blocuri.

Ce tipuri de lucrări pot fi finanţate?

· izolarea termică a faţadei, înlocuirea ferestrelor, închiderea balcoanelor, izolarea termică a planşeului peste subsol;

· lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire (în cazul blocurilor cu centrale de bloc/scară sau a celor racordate la sistemul centralizat);

· instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile;

· înlocuirea corpurilor de iluminat din spaţiile comune cu unele eficiente energetic;

· înlocuirea lifturilor;

· implementarea sistemelor de management a funcţionării consumurilor energetice.

De asemenea, prin proiecte se pot finanţa următoarele tipuri de lucrări, în limita a 15% din costul total al investiţiei:

· înlocuirea circuitelor electrice pe scări şi în subsol;

· construirea/repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei;

· refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;

· repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate;

· repararea trotuarelor în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe;

· repararea/înlocuirea instalaţiei de apă şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe;

· măsuri de reparaţii/consolidare a clădirii (acestea nu vizează intervenţii anterioare neautorizate);

· crearea / adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe de acces).

Pentru ce clădiri se poate solicita finanţare?

Asociaţiile de proprietari pot solicita accesarea de fonduri nerambursabile pentru blocuri care îndeplinesc următoarele condiţii:

· Sunt construite în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990;

· Au regim de înălţime de minim P+2;

· Nu au mai beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani pentru acelaşi tip de lucrări;

· Nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.

Important: Nu se poate obţine finanţare pentru aceste lucrări doar pentru o singură scară de bloc, ci numai pentru întregul bloc.

Primăria municipiului Galaţi a semnat contracte de finanţare pentru alte două blocuri de locuinţe, respectiv G1 şi G8 din Micro 18, pentru creşterea performanţelor energetice.

Luna aceasta urmează să fie depuse cererile de finanţare pentru blocurile D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21. De asemenea se elaborează documentaţia tehnică pentru blocurile: D, CD1, CD2, CD3, CD4, SD9C, E7, E8, C21 şi C22.

Sunt în procedură de licitaţie publică serviciile de realizare a documentaţiei tehnice aferente creşterii performanţei energetice a blocurilor G2, G3, C5c, CL3, PR6 şi C4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.