Potrivit directorului Direcţiei Agricole Galaţi, Valentin Huciu, în comuna Matca, 100 de fermieri au înregistrat culturi afectate de tuta absoluta sau molia minieră a frunzelor – un dăunător care, în faza de larvă, atacă în interior frunzele legumelor, tulpina dar şi pieliţa fructelor. În total, potrivit datelor înregsitrate la Matca, 23 de ha de culturi cu tomate au fost afectate de acest dăunător. “Condiţiile din solarii sunt foarte bune pentru dezvoltarea acestui dăunător – este căldură şi umiditate constantă şi nici nu bate vântul. În plus, combaterea acestui dăunător este dificilă, pentru că fluturii zboară noaptea iar larva se află în interiorul frunzei, deci nu poate fi distrusă”, a declarat Valentin Huciu care însă a precizat că există substanţe recomandate a se folosi ca insecticide. Totodată, fermierii pot apela şi la metode biologice, respective, aducerea altor insecte care să consume larva tuta absoluta. Specialiştii le recomandă fermierilor şi alte măsuri preventive precum alternarea culturilor şi o foarte bună igienizare a terenului după desfiinţarea culturilor.
Nu este pentru prima oară când apare acest dăunător însă seceta din acest an favorizat o adevărată explozie a acestuia. De altfel, potrivit datelor înregistrate de Administraţia Bazinală Ape Prut-Bârlad, media multianuală a precipitaţiilor în judeţul Galaţi este de 450 de m/mp, însă în prezent, media multianuală întregistrată pe teren este următoarea: 371 l/mp la Fârtăneşti, 308 l/mp în Vestul municipiului Galaţi, 254 l/mp la Lungoci şi 222 de l/mp la Şiviţa. “Pentru a se reface necesarul de apă în sol ar trebui să plouă cu o medie de 100 de l/mp timp de o săptămână”, a mai precizat directorul Direcţiei Agricole.
Potrivit acestuia, tot seceta este motivul pentru care aratul şi semănatul de toamnă se desfăşoară cu un mai mare consum energetic de cât de obicei, căci sunt necesare lucrări suplimentare pentru a se lucra pământul uscat. În prezent, faţă de cele 78.120 de ha câte trebuie lucrate în această toamnă, au fost realizate lucrări pe o suprafaţă de 61.305 ha. Cele mai mari întârzieri sunt înregistrate la grâu, unde trebuiau însămânţate 53.880 de ha şi s-au însămânţat 36.638 de ha.