Cu ajutorul Primăriei, dotări unice în Regiunea de S-E la Spitalul de Pediatrie

0
856

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Ioan” Galați, unitate la care ajung, anual, aproximativ 38.000 de copii, dintre care circa 13.000 sunt internați, beneficiază de noi investiții în valoare de peste 1,2 milioane de euro, în cadrul secției de imagistică amenajată de Primăria municipiului Galați. Este vorba despre două aparate Roentgen pentru radiografii și radioscopii şi un aparat RMN de 1,5 Tesla, dotări datorită căror, la Spitalul de Pediatrie din Galaţi vin acum micuţi pacienţi şi din alte judeţe învecinate, căci aparatura din Galaţi nu se mai regăseşte în nici o unitate sanitară de specialitate din Regiunea de Sud-Est.

„Copiii merită tot ce e mai bun, mai ales când vorbim de sănătate. Spitalul pentru Copii din Galați are de acum o secție de imagistică modernă, dar și două aparate Roentgen pentru radiografii și radioscopii ce reduc iradierea la jumătate față de vechile aparate, pentru care am alocat peste 300.000 de euro. În plus, Spitalul a mai achiziționat și un aparat nou și performant pentru RMN ce va ajuta cadrele medicale la stabilirea diagnosticului precis”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, prezent la prezentarea noilor aparate, alături de care s-au aflat prof. dr. Aurel Nechita, şef de secţie la unitatea sanitară şi directoarea spitalului, dr. Victoriţa Ştefănescu.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, aparatul RMN de 1,5 Tesla, în valoare de aproximativ 700.000 de euro, oferă facilități suplimentare pentru o diagnosticare exactă, fiind achiziționat în urmă cu câteva luni de către unitatea medicală cu fonduri de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătății. Pentru amenajarea secției de imagistică la standarde moderne, Primăria a alocat peste 100.000 de euro pentru realizarea instalaților electrice și a izolației, compartimentare și igienizare.

Cât priveşte aparatele Roentgen pentru radioscopie și radiografie, valoarea acestora este de peste 420.000 de euro, jumătate din fonduri fiind alocate de către Primăria municipiului Galaţi, iar jumătate de către unitatea medicală prin recuperararea unor sume în cadrul proiectului cu fonduri europene “Îmbunătățirea accesului populației din județele Constanța, Vrancea, Buzău, Brăila și Galați la servicii medicale de urgență”, din exercițiul 2014-2019. Aparatul fix, de circa 1,4 milioane de lei, reduce iradierea pacienților cu 50% față de vechile aparate, este digital, ceea ce permite procesarea mai simplă și mai rapidă, iar prin transferul imaginilor pe calculator se poate face analiza mult mai ușor. Aparatul mobil, în valoare de 530.000 de lei, reduce, la fel, iradierea cu 50%, dispune de o tehnologie avansată și are avantajul că poate fi transportat la patul pacienților intubați sau aflați în stare gravă. Necesitatea dotării spitalului cu astfel de aparate este justificată şi de faptul că, în medie, lunar, la Spitalul pentru Copii se realizează 2.500 de radiografii și peste 100 de rezonanțe. În ultimul an unitatea medicală a mai beneficiat de investiții de peste 5,5 milioane de lei, printre achizițiile importante fiind un microscop operator de aproximativ 600.000 de lei și o trusă video-gastro tot de circa 600.000 de euro, de la bugetul de stat, bugetul local și venituri proprii.

De altfel, Primăria municipiului Galați mai are pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Ioan” două proiecte cu fonduri europene de aproximativ 5,5 milioane de euro, pentru modernizarea și creșterea calității serviciilor medicale acordate micilor pacienți. Unul dintre proiecte vizează ambulatoriul integrat, astfel încât odată cu noile dotări spitalul va deveni singura unitate medicală din regiune care va putea oferi servicii de diagnosticare și tratament în oncologia pediatrică, iar celălalt proiect vizează modernizarea compartimentul de primiri urgențe.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 18 =