Astăzi, pe Faleza Inferioara a Dunării a avut loc Crosul Tuturor Vârstelor, eveniment sportiv derulat în cadrul „Zilelor Dunării” – o serie de manifestări de masă, desfășurate până duminică, la Galați și finanțate de Primăria municipiului Galați. Pentru a marca Ziua Dunării, sărbătorită, pe 29 iunie, în întreaga Europă, organizatorii au stabilit la Crosul Tuturor Vârstelor o probă de alergare a 2.860 de metri – aluzie la cei 2.860 de kilometri, cât măsoară cursul Dunării, de la izvoare, din Munții Pădurea Neagră și până la vărsare, în Marea Neagră.
Având în vedere faptul că Galațiul se află sub avertizare de cod roșu de caniculă, organizatorii au decis ca evenimentul să înceapă cu o oră mai devreme, pentru a fi mai răcoare. Totodată, la eveniment s-au aflat voluntarii UVSAR, o asociație de tineri voluntari care oferă servicii medicale și de intervenție și care au pus la dispoziția tuturor apă. Și în ciuda celor 30 de grade care deja se înregistrau la primele ore ale dimineții pe Faleza Dunării, zeci de persoane au alergat, participând la Crosul Tuturor Vârstelor. Deschizători de competiție – persoanele cu dizabilitați fizice, mobilizate de Vasile Cristea, presedinte al Asociației Sportive pentru Persoanele cu Handicap Locomotor, Sporting Club Galați: “Ne bucurăm că ne-am reîntâlnit aici, este, până la urmă, un motiv de socializare pentru noi și ne face foarte bine – ieșim din casă, socializăm și ne bucurăm că administrația locală este alături de noi”. Faleza a fost apoi străbătută în alergare de zeci de iubitori ai mișcării în aer liber, mulți din ei, elevi ai Liceului cu Program Sportiv din Galați, însoțiți și de profesorii lor.
După alergare, câștigătorii au primit premii, medalii și diplome.
“Îmi place să alerg, fac atletism la Liceul cu Program Sportiv și vreau să ajung precum Gabriela Szabo”, a spus Silvia Gabriela Barna, câștigătoare la una din probele crosului.
Pentru a ajunge însă la performanță, copiii din Galați au nevoie și de o bază sportivă adecvată antrenamentului, atrage atenția profesoara Maria Ciocan: “Sper ca Primăria să aibă grijă de bazele sportive, pentru că stadionul Dunărea nu a mai fost reabilitat de când mă antrenam eu pe el și au trecut câteva decenii. La fel, nu avem sală de atletism să ne antrenăm, de două ierni antrenăm copiii afară, în frig și nu este normal. Eu sper ca măcar până la pensie să apuc să avem și noi la Galați baze sportive adecvate, cu atât mai mult cu cât avem copii talentați”.