Creşele oraşului, reabilitate şi modernizate la standarde europene

0
819

Peste 160 de copii care sunt îngrijiţi la cele două creşe de stat din municipiul Galaţi vor beneficia de condiţii mai bune, după finalizarea reabilitării, modernizării şi creşterii a performanţei energetice a imobilelor, lucrări în valoare totală de peste 5,5 milioane de lei, finanţare europeană asigurată în proporţie de 98% prin Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa de finanțare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1. – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, Operațiunea B – Cădiri Publice. Doi la sută din valoarea lucrărilor este reprezentată de contribuţia financiară a Primăriei municipiului Galaţi.

Pentru lucrările necesare Creşei nr. 1 (str. Lăcătușilor nr.45, Cartier Micro 19), unde sunt îngrijiţi, zilnic, 90 de copii, se vor aloca 2,7 milioane lei, iar pentru Creşa nr. 36 (Str. Regimentul 11 Siret, Nr. 33 A), unde sunt îngrijiţi 77 de copii, bugetul alocat este de 2,8 milioane lei. În afară de lucrările de termoizolaţie la acoperiş şi subsol şi înlocuirea tâmplăriei, lucrările vor presupune şi modernizarea spaţiilor construite şi date în folosinţă tocmai în anul 1974. Totodată, creşele vor fi dotate şi cu aparate moderne de aer condiţionat care vor permite menţinerea, în toate încăperile, a unui climat sănătos atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă, urmând, de asemena, să fie montate şi panouri solare şi turbine eoliene pentru asigurarea unor surse de energie nepoluante şi ieftine care vor contribui la scăderea cheltuielilor cu încălzirea spaţiilor.

“Vă felicit cu ocazia acestor două noi proiecte şi sper să reuşiţi să implementaţi aceste proiecte într-un timp foarte scurt, mai scurt decât termenul oficial de finalizare [31 mai 2021]. Municipalitatea Galaţi este foarte activă, în acest mandat, în privinţa atragerii de fonduri europene. Mă refer aici la cele 10 contracte, din care jumătate sunt în domeniul efecienţei energetice, ceea ce ne face să privim cu speranţă în viitor. Vreau să precizez că prin astfel de contracte, precum, cele de astăzi, ne înscriem în obiectivul strategic al UE cel de asigurare a tranziţiei către o economie curată din punct de vedere al mediului şi vorbim, de asemenea, de o eficienţă a cheltuirii banilor publici. Cu cât cheltuim mai puţini bani pe încălzirea sau răcirea clădirilor cu atât ne rămân mai mulţi bani pentru alte proiecte pentru care UE nu oferă finanţare”, a declarat Luminiţa Mihailov, şefa Agenţiei de Dezvoltare de Sud-Est.

Pe de altă parte, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi-a exprimat speranţa că “până la finalul anului să semnăm şi contractele de finanţare cu sume  importante, vorbesc aici despre cele două sectoate de străzi Siderurgiştilor-1 Decembrie – un contract în valoare de 20 milioane de euro, de sectorul Traian Vuia – H. Coandă- Coşbuc – un alt contract de 20 de milioane de euro şi de achiziţia de tramvaie noi, despre care am semnale că hârtiile sunt aproape de aprobare”. Edilul oraşului a  mai reamintit şi de intenţia fermă a administraţiei publice locale de a construi (cu ajutorul unui proiect european) o nouă creşă în oraş, cu o capacitate de 200 de locuri, în condiţiile în care, de ani de zile, în municipiu nu există decât două creşe de stat, respectiv Creşa nr. 1 şi nr. 36.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.