Creșa nr. 36 a fost modernizată

0
962

Primăria municipiului Galați informează că s-au încheiat lucrările de modernizare la Creșa nr. 36 care a beneficiat pentru prima dată de investiții ample cu fonduri europene.

„Susținem copiii de la primii pași în viață și le oferim cele mai bune condiții. Creșa nr. 36 s-a schimbat foarte mult, a devenit o clădire modernă, prietenoasă cu mediul, plină de culoare și abia îi așteptăm pe cei mici să îi treacă pragul. Avem în derulare un proiect similar și la celalată creșă din oraș și ne dorim chiar să construim noi creșe”, spune primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Astfel, la Creșa nr. 36 s-au realizat lucrări de termoizolare, finisajul exterior fiind realizat din HPL (material obținut din așchii lemnoase în proporție de 70% și rășini termorezistente în proporție de 30%) în diferite culori. La partea vitrată, tâmplăria din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie de lemn stratificat cu geam termoizolant. De asemenea, s-a realizat înlocuirea tâmplăriei interioare și finisarea pardoselii și s-au făcut lucrări la instalațiile termice și climatizare. Prepararea apei calde menajere se realizează cu un boiler și cu panouri solare amplasate pe acoperișul terasei necirculabile. Corpurile de iluminat existente au fost înlocuite cu corpuri de iluminat de tip LED, au fost instalate corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență și s-au amplasat 2 turbine eoliene verticale. S-au realizat și lucrări de rezistență, zugrăveli, tencuieli și alte finisaje. A fost montat un sistem de supraveghere antiefracție și control acces, în vederea asigurării pazei și protecției imobilului.

Implementarea proiectului „Creșterea performanței energetice și reabilitare termică Creșa nr. 36” contribuie la reducerea costurilor cu încălzirea clădirii pe perioada de iarnă, reducerea costurilor cu climatizarea în perioada caniculară, reducerea consumurilor de energie termică, electrică și a emisiilor de gaz cu efect de seră și creșterea numărului de clădiri publice cu o clasificare mai bună a consumurilor energetice.

Proiectul a prevăzut măsuri de intervenție care conduc la scăderea emisiilor echivalent CO2 (kgCO2/m2/an), cu 63,15% față de situația inițială. Măsuri de intervenție conduc la reducerea consumului anual specific de energie primară (utilizând surse regenerabile) (KWh/m2/an), cu 70,74% față de situația inițială. Măsurile de intervenție duc la reducerea consumului anual de energie primară folosind surse regenerabile (kWh/an) cu 38.400 kWh/an, față de situația inițială.

Obiectivele specifice ale proiectului contribuie la realizarea obiectivului general al priorității de investiții 3.1, operațiunea B, respectiv se pliază pe „Obiectivele strategice de dezvoltare ale municipiului Galați 2015-2020”, sub următoarele aspecte: facilitarea si creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, prin sprijinirea trecerii la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele, prin susținerea producției de energie din surse regenerabile, măsurilor de eficiență energetică, introducerea tehnologiilor de tip smart.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2.951.400,65 lei, din care valoarea sumei nerambursabile de 2.407.512,10 lei, diferența de 543.888,55 lei reprezentând contribuția proprie asigurată de bugetul local al Primăriei municipiului Galati. Perioada de implementare a proiectului a fost stabilită pentru 50 de luni, respectiv între 9 mai 2017 și 30 iunie 2021.

Unitatea are aprobate un număr maxim de 77 de locuri, dar având în vedere măsurile specifice din pandemie unitatea va funcționa deocamdată cu un număr de 42 de locuri până la noi dispoziții legale.

În prezent mai este în derulare un proiect similar cu fonduri europene și pentru  modernizarea Creșei nr. 1, în valoare de aproximativ 2,7 milioane de lei.

CENTRUL FINANCIAR – CREȘE din municipiul Galați, situat la adresa: Str. Regimentul 11 Siret, Nr. 33 – A, a implementat proiectul „Creșterea performanței energetice și reabilitare termică Cresa nr. 36” cod MySMIS 115753, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice.  În calitate de beneficiar CENTRUL FINANCIAR – CREȘE a  încheiat Contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, în calitate de Organism Intermediar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.