Crăciunul pe stil vechi aglomerează vămile Giurgiulești-Galați și Cahul-Oancea. Ce măsuri iau polițiștii din Republica Moldova

0
1427

Traficul de persoane și de mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova înregistrează o creștere în aceste zile pentru că mulți cetățeni ai Republicii Moldova plecați la muncă în străinătate se întorc în țară pentru a sărbători Crăciunul pe stil vechi cu familiile lor, dar și din cauză că foarte mulți moldoveni și ucrainieni iau cu asalt vămile de la Prut pentru a veni să sărbătorească Crăciunul pe stil vechi în stațiunile de la noi. În 2017, cea mai tranzitată zi din ajunul Crăciunului pe stil vechi a fost data de 3 ianuarie, cu un flux de 56.792 traversări persoane și 12.332 traversări mijloace de transport. Miercuri, timpul de așteptare în Vama de la Giurgiulești pentru trecerea către Vama Galați Rutier era de 40 de minute, iar la Vama de la Cahul pentru trecerea către Vama Oancea se așteptau 20 de minute.

Poliția de Frontieră din Republica Moldova a luat mai multe măsuri pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport prin vămi. ”Având în vedere că zilele următoare mulți din conaționali vor reveni acasă pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi, dar și mulți vor pleca în afara țări în vacanțele planificate, se vor estima creșteri semnificative ale traficului. În aceste condiții, polițiștii de frontieră vor activa în continuare la capacitate maximă pentru fluidizarea traficului transfrontalier, prin reducerea timpilor de așteptare la controlul de frontieră și evitarea formării cozilor în punctele de trecere. Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. Există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina”, se spune într-un comunicat al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

Printre măsurile luate de polițiștii de frontieră moldoveni va fi și aceea ca mașinile familiilor cu copii să fie orientate pe benzile rezervate Corpului Diplomatic. ”Fluxul de familii cu copii, dar și de persoane cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. Pentru informarea acestora au fost reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare”, se mai spune în documentul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.