Coronavirus – deciziile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galați

0
2528

“Având în vedere evoluția situației epidemiologice de pe teritoriul României în contextul apariției și răspândirii coronavirusului COVID-19, Instituția Prefectului Județul Galați informează că în cadrul ședinței Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit astăzi, 17.03.2020 au fost dispuse noi măsuri de prevenire și gestionare a situațiilor de risc:

Art. 1 Polițiile Locale din municipiile Galați și Tecuci, orașul Berești și comunele: Bălăbănești, Brăhășești, Corod, Cudalbi, Drăgușeni, Ghidigeni, Gohor, Nicorești, Piscu, Schela, Sendreni, Tulucești, Țepu, Umbrărești, Valea Mărului și Vînători, se vor subordona operațional Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi.

Art. 2 Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor se subordonează operațional Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, care stabilesc activitățile de sprijin pe care acestea le execută.

Art. 3 Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență se subordonează operațional Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care stabilesc responsabilitățile și modul de acțiune al acestora.

Art. 4 Serviciul de Ambulanţă Judeţean Galaţi se subordonează operațional Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Art. 5 (1) Garnizoana Galaţi sprijină, la cerere, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi pentru asigurarea pazei și protecției unor obiective/zone, transportul de efective, materiale și tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic, asistență medicală și alte misiuni în funcție de evoluția situației

(2) Instituțiile din cadrul Sistemului național de ordine publică și securitate națională suplimentează, la nevoie, efectivele și tehnica pentru intervenție, prevăzute în planuri, în funcție de evoluția situației.

Art. 6 Pentru ca efectivele instituțiilor din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională să fie mereu la dispoziție în scopul intervenției în cazuri reale generate de pandemia de COVID-19, pe perioada stării de urgență, se suspendă exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate de autoritățile competente destinate prevenirii și combaterii răspândirii infecțiilor cu COVID-19, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.

Art. 7 În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare.

Art. 8 Pe perioada stării de urgență, modificările de structură din cadrul unităților sanitare se vor aviza de către Direcția de Sănătate Publică Galați în funcție de necesitați.

Art. 9 La nivelul Județului Galați, Instituțiile și autoritățile publice locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ- teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat, introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.

Art. 10 Pe durata stării de urgență, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratul Teritorial de Munca Galaţi, cu excepția controalelor dispuse de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.

Art. 11 Pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă

Art. 12 Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice de la nivelul Județului Galați vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

Art. 13 (1) Autoritățile și instituțiile publice de la nivelul Județului Galați stabilesc măsurile care se impun pentru asigurarea desfășurării optime a activității, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire.

(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică și organelor de conducere ale profesiilor de avocat, notar public, executor judecătoresc, precum și ale celorlalte profesii.

Noi spații de carantină, mai multe autobuze și termoscanere în mall-uri

“Tot în cadrul ședinței Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit astăzi, 17.03.2020 au mai fost aprobăte următoarele măsuri:

Art.1. (1) Se aprobă instituirea izolării la domiciliu (în locația declarată la intrarea în țară), pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri;

(2) Se extinde măsura intrării în carantină pentru toți cei care sosesc în țară din zonele de risc, actualizate de către CNSSU la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Art.2. (1) Se aprobă măsura rămânerii la locul de izolare și apelarea SNUAU 112, pentru persoanele izolate la domiciliu,în situația în care, în timpul celor 14 zile, dezvoltă simptomatologie specifică infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, urmând a fi alocat un echipaj al serviciului de ambulanță care se va deplasa la locație și va preleva probe în vederea testării.

(2) In funcție de rezultatul testării, starea pacientului și necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, în carantină sau internarea cazurilor confirmate și aplicarea tratamentului specific.

Art.3. Se suspendă până la data de 31.03.2020 cu posibilitate de prelungire a termenului, târgurile de mașini auto, târgurile de animale / alte evenimente organizate la nivelul unităților administrativ teritoriale din județ

Art.4. Se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Art. 5. Primăria Municipiului Galați va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun, va micșora timpii de așteptare, astfel încât să se evite aglomerațiile de călători și asigură decontaminarea acestora;

Art. 6. Primăria Municipiului Galați va pune la dispoziție ca spațiu de carantină, Blocul M11, Str. Drumul de Centură, nr. 39N, amplasat în campusul de locuințe sociale din Cartierul Micro 17 din municipiul Galați;

Art. 7. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va pune la dispoziție ca spațiu de carantină, Căminul Studențesc H, situat în Str. Domnească, nr. 115, municipiul Galați, dotat și utilat, după realizarea recepției și obținerea avizelor;

Art. 8. Va fi înființat un serviciu de videoconferință între  Instituția Prefectului-Județul Galați și cele 65 de unități administrativ teritoriale din județ, peste conexiunea de internet existentă în aceste locații.

Terminalele de videoconferință PC/laptop/desktop vor fi asigurate de fiecare unitate administrativ teritorială de la nivelul municipiului/orașului/comunei.

Art. 9. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”General Eremia Grigorescu” al județului Galați va distribui bunuri materiale din completul taberei de sinistrați (corturi, mese etc.) către Spitalul de Pneumoftiziologie Galați;

Art. 10. Se aprobă Procedura operativă privind gestionarea fluxului de persoane în contextul riscului de răspândire a infecției cu Coronavirus COVID-19, precum și referitor la gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României/JudețulGalați, întocmită de Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență în caz de dezastre și epidemii;

Art. 11. Se recomandă tuturor instituțiilor și autorităților publice, companiilor naționale, societăților comerciale cu capital de stat / privat, inclusiv supermarket-uri și mall-uri, să instituie filtre pentru termoscanare. Măsura va fi aplicată pentru toate persoanele ce pătrund în incintele entităților mai sus menționate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.