Copii nevaccinaţi, cauze şi efecte

0
801

Astăzi, la Prefectura Galati a avut loc şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, la care s-a discutat despre importanța vaccinării și riscurile la care comunitatea de romi este expusă în condițiile nerespectării calendarului și a schemei obligatorii de vaccinare a copiilor.

La discuţii au participat reprezentanţi ai instituţiilor sanitare – respectiv, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi – şi mediatorii sanitari comunitari din localităţile din mediul rural cu populaţie preponderent romă, care au explicat şi care sunt motivele pentru care părinţii nu respectă programul de vaccinare.

“Unii părinţi spun că după vaccinare se simt rău copiii, că fac febră, iar noi ne dăm silinţa să le explicăm avantajele vaccinării. Uneori punem bani de taxi şi ducem părinţii cu copiii la medicii de familie, ca să le facă vaccinul. Facem acest lucru pentru că unele familii sunt extrem de sărace, nu au posibilităţi să se deplaseze 3 km, până la medicul de familie, pentru a face vaccinul”, a explicat Veronica Holea, mediator sanitar din comuna Brăhăşeşti, unde după ce s-a depistat, luna trecută, un focar familial de rujeolă, nu mai puţin de 63 de copii au fost vaccinaţi împotriva acestei boli, 20 din aceştia făcând, luna aceasta, a doua doză de vaccin.

O altă cauză a nevaciinării copiilor este însă şi lipsa informaţiilor despre numărul real al acestora, căci unii nu au nici certificate de naştere, vin şi pleacă, împreună cu părinţii, în străinătate şi, ca atare, nici nu sunt înregistraţi la medicii de familie. La aceasta se adaugă şi lipsa de comunicare între anumiţi mediatori sanitari şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, lucru constatat de dr. Mariana Ioan, reprezentant al instituţiei: “Până acum, la Galaţi, s-au înregistrat 73 de cazuri de rujeolă la copii nevaccinaţi provenind din comunităţi cu populaţie preponderent romă. Îmi pare rău că trebuie să vă spun acest lucru şi ştiu că apar nemulţumiri, dar noi nu avem cum să deţinem o situaţie reală a numărului de copii cu vârste cuprinse între zero şi 18 ani dacă aceşti mediatori comunitari nu ne ajută. Dumneavoastră nu aveţi o statistică, o situaţie reală a numărului exact de copii cu vârste între zero şi 18 ani şi a numărului de copii vaccinaţi. Fără o astfel de situaţie, medicul de familie nu va şti niciodată câţi copii trebuie vaccinaţi.

Un singur medic de familie cu asistenta nu vor putea să aibă o situaţie exactă, de aceea catagrafierea se face din poartă în poartă, cu aceşti mediatori comunitari. Însă au fost cazuri în care nu am primit nici măcar o informaţie despre această situaţie”.

Tema abordată a fost intens şi vocal dezbătută  de cei prezenţi, preşedinta Biroului Judeţean pentru Romi, Viorica Gotu şi mediatorii comunitari protestând şi explicând că şi DSP are responsabilităţi în catagrafierea populaţiei dar şi în monitorizarea activităţii mediatorilor comunitari. În plus, cei prezenţi au vorbit şi despre situaţii abuzive în care anumiţi primari împiedică mediatorii comunitari să iasă pe teren, dându-le alte atribuţii, lucru nereclamat de mediatori, căci aceştia sunt plătiţi de primari şi le este teamă pentru siguranţa locului de muncă.

În final, a luat cuvântul secretarul de stat în consiliul naţional pentru combaterea disctrimării, Ilie Dincă: “Eu cred că este momentul să tragem linie, să lansăm un T 0, să nu mai aruncăm vina unii pe alţii şi fiecare să colaboreze cu celălalt pentru rezolvarea acestei probleme. Totuşi, vreau să atrag atenţia că nu este corect să se inducă  ideea că această problemă a epidemiei de rujeolă este doar din cauza comunităţilor de romi, nu este corect aşa ceva”. Secretarul de stat a vorbit şi despre posibilitatea de noi angajări de mediatori sanitari comunitari, pentru o mai bună acoperire a comunelor şi o mai bună  comunicare  între comunităţile de romi şi direcţiile judeţene de sănătate publică. În judeţul Galaţi există 23 de mediatori sanitari, din care 21 sunt de etnie romă şi lucrează în comunităţile de rromi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.