Contractul pentru valorificarea istorică a sitului Barboși Tirighina a fost scos la licitație

0
980

Informația a fost făcută publică de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu: „Avem datoria să prețuim istoria orașului nostru!  Pentru prima dată situl arheologic #Tirighina_Barboși va fi pus în valoare, după ce am reușit să atragem fonduri europene. Vom construi un muzeu, un punct de informare și vom amenaja trasee de vizitare în acea zonă. În plus, acolo se vor putea organiza acțiuni culturale, spectacole sau festivaluri. Contractul, de peste 13 milioane de lei, a fost scos la licitație, iar până pe 20 februarie așteptăm ofertele”.

Reamintim, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, situl arheologic Tirighina – Barboși, va fi pus în valoare de către Primăria municipiului Galați, care a semnat, în acest scop, anul trecut, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, un contract de finanțare cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul general al proiectului Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși constă în conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Obiectivele specifice sunt: restaurarea și conservarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare; dotarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina–Barboși la finalizarea implementării proiectului.

Grație acestui proiect, situl arheologic va fi reabilitat și pus în valoare, va avea un muzeu de sit și centru de informare, va găzdui expoziții permanente și temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale. Vom pune astfel, pentru prima dată, acest sit arheologic de importanță națională pe harta turistică și culturală”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu, care, la momentul anunțului despre semnarea proiectului european, a mulțumit echipei Primăriei pentru munca depusă, fostului prefect Dorin Otrocol (unul dintre cei mai mari susținători ai acestui proiect) și ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

În cadrul proiectului, o atenție specială se va acorda prelevării materialului arheologic descoperit cu ocazia cercetării arheologice (vase ceramice, vase de sticlă, obiecte de metal –unelte, arme, podoabe, monede etc), o bună parte a acestora, după efectuarea procesului de conservare și restaurare de către specialiștii Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați, urmând a fi expuse în muzeul de sit.

Principalele lucrări care vor fi executate vor avea în vedere: intervenții de conservare – restaurare și valorificare a vestigiilor arheologice, conservarea și protejarea zonelor reprezentative și a amprentelor utilizării zonei în sec. II-III; construcții noi – muzeu, punct de informare, construcții de protecție, pasarelă; amenajări exterioare – vor fi organizate inclusiv trasee tematice și de circulație.

Reamintim că o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai – iunie 2017, pe o suprafață de 800 mp. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.

Castrul roman Tirighina-Barboși este clasificat ca monument de categoria A (importanță națională), în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010.

Proiectul Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboși, Cod SMIS 119952, a fost depus pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte nr. POR/2017/5/5.1/SUERD/1, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Operațiunea – „Impulsionarea dezvoltării prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.