Consiliul Concurenței: Comisia Europeană se va asigura că ArcelorMittal Galaţi nu va fi închis

0
3669

 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că în cursul săptămânii viitoare, la şedinţa comitetului consultativ de la Bruxelles, va prezenta Comisiei Europene punctul de vedere al Consiliului Concurenței din România cu privire la intenția grupului ArcelorMittal de a vinde combinatul de la Galați. Bogdan Chirițoiu a precizat că dacă grupul ArcelorMittal va decide să vândă ArcelorMittal Galaţi pentru a putea prelua combinatul Ilva din Italia, Comisia Europeană se va asigura că noul cumpărător nu va închide combinatul şi că producţia va continua. ”Este un caz gestionat de Comisia Europeană, întrucât afectează multe state membre. Mittal vrea să cumpere un combinat mare din Italia, iar Comisia Europeană spune că în acest fel Mittal ar deveni prea mare în Europa şi atunci Mittal se oferă să renunţe la mai multe active din ţări europene, printre care şi combinatul Sidex de la noi. Decizia nu este încă luată, dar nici nu mai durează mult”, a spus Chiriţoiu. Potrivit acestuia, înainte de a lua decizia de a autoriza tranzacţia, Comisia Europeană se va consulta cu toate autorităţile de concurenţă din ţările implicate.

Consiliul Concurenţei din România va prezenta Comisiei Europene opinia sa săptămâna viitoare, în şedinţa comitetului consultativ de la Bruxelles. ”Indiferent de ce decizie va lua Comisia, dacă va accepta sau nu angajamentele Mittal sau chiar dacă va accepta angajamentele Mittal, Comisia va insista ca Sidex să funcţioneze bine în continuare. Sensul analizei Comisiei este să nu fie distorsionată concurenţa în Uniunea Europeană prin această tranzacţie. Deci, dacă ei spun că Mittal e prea mare şi trebuie să vândă un activ, oficialii Comisiei Europene se vor asigura că acel activ este vândut unui operator care are capacitatea. Aici interesul Comisiei Europene este acelaşi cu cel al României. Şi Comisia Europeană şi România îşi doresc ca acest combinat să funcţioneze bine în continuare”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei. Potrivit lui Chiriţoiu, partea română va putea interveni, dacă are argumente, cu privire la noul proprietar.

Precizările președintelui Consiliului Concurenței au fost făcute în contextul în care grupul siderurgic ArcelorMittal s-a oferit să vândă mai multe oţelării din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, pentru a obţine aprobările necesare din partea autorităţilor anti-trust ale UE pentru achiziţionarea producătorului italian de oţel Ilva, cea mai mare oţelărie europeană. Pachetul de active pe care grupul ArcelorMittal s-a oferit să le vândă include unităţile ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia. ”Propunerea de a vinde aceste active este condiţionată de analiza finală şi aprobarea Comisiei Europene dar şi de finalizarea informărilor şi proceselor de consultare cu comitetele de întreprindere locale şi cele la nivel european. Orice vânzare va depinde de finalizarea achiziţionării Ilva. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie finală în acest dosar până la data de 23 mai 2018”, a informat ArcelorMittal, care vrea să preia Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro. Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.