Printre cele 100 de proiecte de hotărâre de Consiliu Local ce vor fi supuse votului aleşilor locali în şedinţa CL programată pentru joi, 22 martie, se află şi 14 proiecte legate de realizarea de lucrări destinate creşterii performanţei energetice a mai multor imobile din municipiul Galaţi. Este vorba despre zece blocuri de locuit (C21 C 22, E 7, E 8, – Regiment 11 Siret, SD9C- Siderurgiştilor, D-Domnească, CD 1, CD2, CD 3, CD 4 – Alexandru Davilla) dar şi de două creşe (nr.1 şi nr. 36), Căminul pentru Persoane Vârstnice Sf. Spiridon şi Centrul de Locuinţe şi Sprijin Pentru Tineri.
Uniunea Europenă pune la dipoziţia cetăţenilor posibilitatea ca aceştia să beneficieze, în partneriat cu administraţiile publice locale, de lucrări menite să diminueze pierderile de căldură şi, implicit, facturile pentru aceste servicii. Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (programul în baza căruia pot fi efectuate lucrări de creştere a performanţelor energetice ale clădirilor), UE oferă 60% din valoarea totală a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuit din România, restul de 40% fiind împărţit între primării şi asociaţiile de proprietari. Lucrările garantează o scădere cu minim 30% a pierderilor de căldură din blocuri, ca rezultat al reducerii cu 41,17% a consumului anual de energie dar şi al scăderii, cu aproximativ acelaşi procent, al emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Printre lucrările ce pot fi finanţate prin POR se numără: anveloparea clădirii, termoizolarea casei scării, a subsolului, termohidroizolarea terasei, schimbarea tâmplăriei cu profile PVC şi geamuri termoizolante, lucrări de reducere a pierderilor din conductele de agent termic şi de apă menajeră etc.
Până în prezent, Primăria municipiului Galaţi a facilitat accesarea de proiecte pentru reabilitarea termică a 11 blocuri, valoarea totală a lucrărilor efectuate fiind de 15,312 milioane de lei. În ultimii doi ani, din toată Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est, doar Galaţiul şi Buzăul au depus proiecte şi au reuşit accesarea de fonduri pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuit, în timp ce restul administraţiilor locale (Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea) a “renunţat la luptă”.
Recent, Primăria a anunţat demararea lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocului G 1 (asociaţia de proprietari 388), al doilea bloc care se va reabilita termic în acest an (după G 8), pentru ambele imobile Primăria municipiului Galaţi facilitând atragerea de proiecte europene în valoare totală de 1,784 milioane de lei.
Până la încheierea termenului de depunere a acestor proiecte – finele lunii iulie – , Primăria şi-a propus să depună, în total, 21 de proiecte pentru tot atâtea blocuri ce urmează să fie reabilitate termic. Din acestea, zece sunt cele pentru care joi consilierilor locali li se cere votul.