Conferinţă şi prezentare de carte la Arhiepiscopia Dunării de Jos

0
684

La Galaţi a avut loc conferinţa intitulată „Ortodoxia azi – probleme, provocări şi speranţe”, susţinută de părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific și profesor de teologie cu o vastă experiență misionară, ecumenică și academică.
Cu acest prilej, au fost prezentate cele două volume ale distinsului invitat care cuprind istoria bisericească universală de la întemeierea Bisericii până la anul 1054 şi situaţia generală a Bisericilor Ortodoxe din secolul al XI-lea până astăzi.
Manifestarea culturală s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Aula ”Virgil Madgearu” din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din municipiul Galaţi.
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi în cadrul Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice desfăşurată anual, în cursul lunii mai, în facultățile din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
La dezbateri a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a binecuvântat manifestarea şi în deschiderea acesteia, după o emoţionantă poezie creştină, a prezentat publicului date biografice şi aspecte culturale şi ştiinţifice din viaţa şi activitatea distinsului invitat, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la numeroase conferinţe naţionale şi internaţionale, simpozioane şi întruniri ecumenice.
În continuare, în semn de recunoştinţă pentru rodnica activitate pastorală depusă în slujba Bisericii, prin implicarea dinamică în lucrarea educaţională, misionară şi liturgică, chiriarhul Dunării de Jos i-a oferit părintelui Viorel Ioniţă cea mai înaltă distincţie eparhială pentru clerici, Crucea Sfântului Apostol Andrei, clasa I.
În prima parte a conferinței, părintele profesor a vorbit despre situaţia Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi și despre felul în care credința creștin ortodoxă este trăită în occident.
Tema a fost tratată atât din perspectiva teologică, cât şi sub aspect social, cultural, psihologic şi legislativ, cu valoroase consideraţii bazate pe documentări solide şi vasta experienţă acumulată în cei 30 de ani de slujire în diaspora.
În cea de a doua parte, invitatul a împărtășit celor prezenți, cu multă deschidere şi sensibilitate, momente şi întâmplări din activitatea şi experiența sa pastoral-misionară în srăinătate.
Prelegerea prezentată a suscitat un mare interes din partea publicului alcătuit din oameni de cultură, intelectuali, profesori, preoţi, studenţi şi masteranzi teologi, elevi seminarişti, precum şi credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei.
După conferinţa propriu-zisă, cei prezenţi în sală au dialogat cu invitatul, majoritatea dintre aceştia adresând întrebări punctuale legate de temerile trăite în contextul social de astăzi.
La finalul conferinţei, părintele profesor şi-a exprimat bucuria de a conferenţia la Galaţi, un centru universitar important din ţara noastră, iar organizatorii i-au mulţumit oaspetelui de seamă pentru prezenţa sa în mijlocul gălăţenilor şi pentru cuvintele pline de convingere şi argumente solide adresate acestora.
Nu a lipsit nici îndemnul de final al ierarhul locului, constituit într-o invitaţie părintească a celor prezenţi la rugăciune stăruitoare şi documentare profundă şi constantă din surse luminoase pentru o cunoaştere clară şi înţelegere cât mai bună şi a realităţilor contemporane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.