Concert româno-olandez de fanfară, în Grădina Publică şi la Teatrul Muzical

0
2730

Duminică, Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi invită gălăţenii în Grădina Publică, unde, la fel ca altădată, în chioşcul din lemn, va avea loc, de la ora 12.00, un concert cu muzică de fanfară. Interpreţii sunt membrii fanfarei gălățene ”Valurile Dunării” a Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, alături de care se va afla un oaspete special: Oefening en Uitspanning – una dintre cele mai bune orchestre olandeze de suflători.

Fanfara Galaților a fost reînființată de către Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” la aniversarea a 100 de ani de la nașterea marelui compozitor  Iosif Ivanovici, din prețuire pentru tradiția orașului. La pupitru se află dirijorul Marin Boroghină, unul dintre fondatorii orchestrei. La scurtă vreme de la înființare, fanfara a devenit organizatorul unuia dintre cele mai importante evenimente din calendarul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”: Festivalul Internațional de Fanfare și Orchestre de Marș și Promenadă ”Iosif Ivanovici”, ajuns, în 2017, la a XII-a ediție.

Înființată în 1904 în Wijk en Aalburg (o mică localitate de pe Maas, în sudul Olandei), Oefening en UitspanningBrassband a debutat la inaugurarea canalului Bergse Maas (ce unește fluviul Maas cu brațul Merwede al Deltei Rinului) de către regina Wilhelmina a Olandei.
Orchestrele ”brassband” sunt orchestre de suflători ce au în componențâă numai alămuri. Membrii orchestrei de pe Maas sunt muzicieni non-profesioniști. Pentru ei muzica e un hobby, o bucurie și o mare iubire. Prin dragostea pentru muzică, perseverență și foarte multă muncă, au ajuns să fie clasați în topul celor mai bune orchestre de suflători din Olanda. Agenda lor conține, în afară de evenimente, festivaluri și concerte diferite de la un an la altul, o serie de 20 de concerte susținute anual în orașe din Olanda, Germania și Belgia, concerte ce au devenit deja o tradiție. Membrii orchestrei au cele mai diverse vârste și profesii: navaliști, profesori, constructori, agricultori, oțelari, comercianți, informaticieni, funcționari, studenți și chiar elevi de liceu.
În ultimii opt ani s-au clasat pe podium în toate concursurile la care au participat în Olanda. 2017 a fost un an plin de succes: un turneu în regiunile Haiphong / Hanoi din Vietnam, titlul mondial obținut la Kerkrade și titlul de campioni ai Olandei, obținut la Utrecht.
”Formațiile vor prezenta repertorii separate, dar și o secțiune de repertoriu interpretat împreună. Sâmbătă seara, de la orele 18.00, Oefening en Uitspanningva susține și un concert în sala Teatrului Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”.  Fanfara gălățeană, gazda Festivalului Internațional ”Iosif Ivanovici”, vă este bine cunoscută, iar oaspeții au fost – în 2017 – campionii Olandei și deținători ai unui titlu mondial în competițiile de profil”, transmit reprezentanţii Centrului Cultural Dunărea de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.