Comori de patrimoniu la Biblioteca „V. A. Urechia”

0
1224

Biblioteca Județeană “V. A. Urechia” a fost, astăzi, gazda și organizatorul evenimentului “Palatul Comisiei Europene a Dunării – Biblioteca și comorile ei”, desfășurat în cadrul celebrării  Zilelor europene ale Patrimoniului – sărbătorite, anual, în luna septembrie.   Cum în acest an Zilele Europene ale Patrimoniului s-a desfăşurat sub tema „Biblioteca, arhiva, trezorier de patrimoniu”, (întrucât Ministerul Culturii a stabilit anul 2019 ca fiind Anul Cărţii), Biblioteca Județeană “V.A.Urechia” a decis să își deschidă, publicului, până și cele mai ferecate porți – este vorba despre seiful instituției, locul în care se află tezaurul bibliotecii, manuscrise vechi și extrem de valoroase, printre care, cel mai vechi este “Rerum Moscoviticarum Comentarii” – an de apariție 1551, dar și alte manuscrise, precum “La Guida del Mercurio Geografico per tutte le parti del mondo”, care datează din 1692 sau “L’histoire de la decadence de l’empire grec et etablissement de celuy des Turcs” – an de apariție, 1620.

Evenimentul organizat de Biblioteca Județeană, în parteneriat cu CJ Galați, a început încă de dimineață când din curtea instituției s-a dat startul unei vânători de comori de patrimoniu – în fapt, opt clădiri și monumente de patrimoniu (printre care recent reabilitatul Parc Eminescu, Palatul Administrativ-Prefectura, Casa Robescu – Palatul Pionierilor, Catedrala Arhiepiscopală etc) – la care au participat 41 de elevi, membri ai Asociației “Tinerii și Viitorul”. Tinerii, grupați în cinci echipe, au descoperit clădirile de patrimoniu, dar și istoria lor, cu ajutorul indiciilor primite, o acțiune care s-a dovedit extrem de utilă, având în vedere că mulți din elevi cunoșteau clădirile, dar nu știau nimic despre istoria sau vechimea acestora.

După ce s-a încheiat vânătoarea de comori de patrimoniu, tinerii, alături de care s-au aflat alți gălățeni, au asistat la o prezentare plină de informații aparținând lui Marius Mitrof, specialist în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, acesta relatându-le celor prezenți contextul în care sediul actual al Bibliotecii V. A. Urechia – el însuși monument istoric – a fost, în perioada 1895-1948 sediu al Comisiei Europeane a Dunării.

După prezentare, a urmat un tur ghidat al bibliotecii, după care a urmat vernisarea unei expoziții de cartofilie (colecționar Ilie Negrea), expoziție organizată în colaborare cu Asociația “Galați, Orașul Meu”.  Evenimentul s-a încheiat cu un recital la pian susținut de Lorin Lupoae, elev al Colegiului Național “Costache Negri”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.