Comemorare: 32 de ani de la cel mai groaznic accident naval din istoria României

0
490

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la scufundarea navei de pasageri ”Mogoșoaia”, cea mai mare catastrofă navală din istoria România și una dintre cele mai mari din Europa.

În dimineața zile de 10 septembrie 1989, vasul de pasageri ”Mogoșoaia” făcea obișnuita cursă între Portul Galați și localitatea tulceană Grindu, cu 246 de pasageri la bord și 9 membri ai echipajului. Imediat după ce a ieșit din port, nava de pasageri s-a ciocnit de un împingător sub pavilion bulgăresc cu 6 barje în compunere. Accidentul s-a produs în condiții de ceață densă și vizibilitate foarte redusă.

În urma impactului nimicitor, nava ”Mogoșoaia” s-a scufundat în câteva minute. 239 de oameni au murit înghițiți de apele Dunării sau prinși între fiarele contorsionate ale vaporului. Familii întregi din Galați și din Grindu au pierit în câteva clipe. Doar 16 persoane au supraviețuit, ca prin minune, naufragiului. Printre acestea și un băiețel de 5 ani, din Galați, care a plutit pe un bidon din plastic până l-au găsit echipele de salvare. Întreaga sa familie, mama, tata și doi frați au pierit în teribilul accident naval.

Autoritățile comuniste au trecut sub tăcere catastrofa navală de la Galați. În ziarele vremii a apărut doar o știre de câteva rânduri la rubrica ”Fapt divers”.

În 1993, justiția din România l-a condamnat, în lipsă, la 10 ani de închisoare, pe comandantul împingătorului bulgăresc, pe care l-au găsit vinovat de distrugere și neglijență în serviciu.  A făcut doar câteva luni de închisoare în România, după care a fost extrădat în Bulgaria.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =