Colocviu internațional – „România și Italia. Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Memorie și identitate în dialogul româno–italian: spații simbolice, aspecte juridice, istorice și filosofice”

0
802

Astăzi, la sediul Centrului de Studii Internaționale și Drepturile Omului din cadrul Institutului de Studii Internaționale și Justiție Penală (strada Traian nr. 393B), se deschide Colocviul  internațional – „România și Italia. Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Memorie și identitate în dialogul româno–italian: spații simbolice, aspecte juridice, istorice și filosofice”. Evenimentul, a fost iniţiat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului din cadrul Institutului de Studii Internaționale și Justiție Penală și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie Galaţi care şi-au propus ca în anul celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918, să marcheze importantul moment aniversar nu doar în România, ci și în străinătate. Deja componenta din străinătate s-a desfăşurat la Roma, colocviul având loc în zilele de 26–27 octombrie 2018 la sediul „Fundației Ugo Spirito e Renzo de Felice”, eveniment derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Republica Italiană. La Galați, dezbaterile continuă, astăzi şi mâine, 23 noiembrie 2018, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, când oaspeții italieni s-au alăturat gazdelor din România și Republica Moldova.

Dorința organizatorilor este să marcheze Centenarul Marii Uniri prin analiza unor aspecte determinante din evoluția relațiilor româno–italiene, insistând pe două domenii majore de colaborare bilaterală: cel juridic, căci cele două națiuni împărtășesc o milenară istorie comună, începând cu moștenirea Antichității prin dreptul roman și tradiția lui jus commune, iar în ultimele secole formarea sistemului juridic românesc și identitatea sa europeană actuală s-au bucurat de un puternic aport conceptual derivat din dreptul modern italian; și cel istorico–filosofic, vizând interferențele politice, culturale, artistice sau economice italo–române.

Evenimentul academic este organizat în colaborare cu prestigioase instituții de învățământ superior, de cercetare și cultură din România și Italia, între care menționăm Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeo din Roma, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și Accademia di Romania din Roma. O selecție a lucrărilor prezentate este sub tipar la prestigioasa casă editorială italiană Aracne Editrice.

* Tot astăzi, în seria evenimentelor culturale desfăşurate în contextul Anului Centenar, la Universitatea Danubius Galaţi (Sala Senatului) are loc masa rotundă cu tema: „Semnificaţia anului 1918, anul Marii Uniri, în geneza unei noi ordini mondiale”, invitaţi fiind prof. univ. dr. Octavian Burcin, istoric militar, Cristian-Dragoş Căldăraru, director Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, moderator fiind  prof. univ. dr. Ţuţu Pişleag.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.