Colectarea selectivă „din uşă în uşă” ajunge şi la gălăţenii care locuiesc la casă

0
2732

Ecosal lansează un proiect-pilot pentru colectarea selectivă a deşeurilor „din uşă în uşă” şi pentru gălăţenii care locuiesc la casă. Începând de luni, 20 noiembrie, Serviciul Public Ecosal lansează pe strada Anul Revoluţiei 1848 un proiect-pilot de colectare selectivă pe fracţie uscată şi fracţie umedă a deşeurilor provenite din gospodării.

Pentru colectarea deşeurilor reciclabile ce constituie fracţia uscată, proprietarilor li se vor distribui gratuit saci de către Ecosal în cutiile poştale. Pentru informarea corectă în ceea ce priveşte colectarea selectivă, echipe ale Serviciului Public Ecosal vor distribui materiale informative, vor prezenta proprietarilor avantajele colectării selective a deşeurilor produse în gospodării pe două fracţii – uscată şi umedă şi avantajele compostării individuale.

În zilele de luni ale fiecărei săptămâni, se vor poziţiona lângă poarta proprietăţii deşeurile verzi greu compostabile şi, separat, un tomberon, coş sau sac conţinând deşeurile menajere, urmând ca personalul SP Ecosal să le ridice. În zilele de miercuri ale fiecărei săptămâni, se vor poziţiona lângă poarta proprietăţii sacii primiţi care vor conţine numai deşeuri reciclabile uscate (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă etc.), necontaminate (fără resturi alimentare sau lichide), urmându-se instrucţiunile din anunţul publicitar (fluturaş) anexat, urmând ca personalul Ecosal sa îi ridice în intervalul orar 8,00-10,00”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei.

Municipalitatea precizează că deşeurile amestecate nu vor fi ridicate!

În funcţie de rezultatele proiectului-pilot (care se va desfăşura pe strada Anul Revoluţiei 1848) şi cu informaţiile strânse pe durata proiectului-pilot, vom extinde, pe parcursul anului 2018, sistemul de colectare la sursă la toate străzile de pe raza municipiului Galaţi”, au transmis autorităţile.

Durata proiectului-pilot este de două luni (ulterior sistemul urmând a fi implementat pe baza experienţei acumulate).

Rezultatele aşteptate sunt:

  • creşterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă şi implicit creşterea veniturilor SP ECOSAL. Contribuţia la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galaţi pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina

  • o cantitate mai mică de deşeuri menajere colectată

  • colectarea selectivă şi încurajarea compostării duce la cantităţi mai mici ce vor fi depuse în Depozitul Ecologic (scăderea gradului de umplere în timp) respectiv creşterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina.

Proprietarii care au propuneri de îmbunătăţire a sistemului de colectare selectivăpot trimite sugestiile la e-mail: [email protected].

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.