Cod roșu de caniculă

0
900

Galați se află, astăzi, sub avertizare de cod roșu, motiv pentru care autoritățile iau măsuri pentru a preîntâmpina situațiile în care localnicilor să li se facă rău din cauza căldurii: străzile sunt stropite cu apă, iar în intervalul orar 11.00-17.00, funcționează în oraș 8 puncte de prim ajutor, dotate cu personal medical și aer condiționat și amplasate în: Magazinul Market (incinta Winmarkt – fost Billa 4); Magazinul Carrefour Potcoava de aur; Magazinul Carrefour Micro 19, Magazinul Supeco Micro 39 C; Kaufland 2 – Micro 40; Galați Shopping City; Piața centrală – Hala Legume – Fructe; Țiglina I – Hala Legume – Fruct.

În plus, manifestațiile publice și-au adaptat programul, precum Crosul Tuturor Vârstelor, care s-a desfășurat dimineață, cu o oră mai devreme decât era inițial programat. Și de spectatorii de la Danube Rock Festival s-a avut grijă: pentru răcorirea lor, pe stadionul Dunărea au fost pornit, vineri seară, sistemul de irigare a gazonului.

Totodată, în punctele agomerate din oraș unde astăzi au loc manifestări publice, cu ocazia Zilelor Galațiului (concerte, precum cel programat diseară, în Piața Domnească, sau la Crosul Tuturor Vârstelor, de sâmbătă dimineață), se distribuie apă și există personal calificat al UVSAR, o asociatie de tineri voluntari care oferă servicii medicale și de intervenție. Radu Murea, presedintele asociatiei are câteva sfaturi pentru această zi caniculară: “E bine să avem la noi un pliculeț cu zahăr și să îl consumăm dacă simțim că ni se face rău. Evident, este un sfat pentru cei sănătoși, nu cei cu diabet. Apoi, trebuie să ne protejăm capul de soare, să consumăm lichide, însă nu este indicat ca lichidele să fie foarte reci. Dacă ni se face rău putem intra în orice farmacie, acolo există personal specializat care ne poate oferi ajutor. De asemenea, nu este indicat să venim de afară încălziți, să facem un duș rece și apoi să ieșim iar, pentru că riscăm să ni se facă rău. Nici trecerea de la foarte cald la rece, într-o incintă cu aer condiționat și apoi iar la cald nu este recomandată. De când au început Zilele Dunării, voluntarii noștri au avut cam mereu circa 100 litri de apă și am distribuit populației, de pildă, pe Faleză, la croziere, am distribuit gratuit, apă, pentru peste 500 de persoane”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.