Cod Galben de inundaţii pe Dunăre. Sunt prognozate depăşiri ale cotelor de apărare

0
1643

Hidrologii au instituit Cod Galben de inundaţii pe Dunăre, iar avertizarea vizează şi judeţul Galaţi. În intervalul 21 martie, ora 15,00 – 31 martie, ora 18,00, se află sub Cod Galben de inundaţii întregul sector românesc al Dunării. „Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE, după cum urmează: pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea”, avertizează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În acest moment, cota Dunării la Galaţi este de 539 de centimetri, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ).

De altfel, AFDJ Galaţi e emis, astăzi, şi un aviz către navigatori, în care îi atenţionează, printre altele, că navigaţia trebuie „să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie”, se arată în avizul AFDJ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.