Circa 7.000 de apartamente, debranșate de la sistemul de încălzire centralizată

0
1556

Valoarea împrumuturilor făcute în acest an de pensionari la Casa de Ajutor Reciproc din Galați a crescut considerabil comparativ cu valoarea celor de anul trecut, motivul fiind acela că foarte mulți vârstnici au apelat la această formă de a-și crește veniturile pentru a avea suficienți bani să își cumpere centrale termice de apartament. După cum se știe, Primăria Galați acordă un ajutor de 3.000 de lei pentru achiziția și montarea unor surse individuale de încălzire al fiecărui apartament debranșat de la rețeaua centralizată, însă această sumă nu este suficientă în multe cazuri, așa că pensionarii fac împrumut la C.A.R. “Voi primi de la Primărie 3.000 de lei, dar cu totul, cu montaj și tot mă costă 8.000 de lei, așa că fac împrumut la CAR, ce să fac?, de unde să iau restul de bani, pensiile sunt mici”, a spus una din zecile de pensionare venite să facă împrumut la C.A.R. Zilnic, se acordă în jur de 100 de împrumuturi, însă nu numărul acestora este relevant, ci valoarea lor. Astfel, de la începutul anului și până acum, C.A.R. a acordat 11.480 de împrumuturi, cu o valoare de 44,087 de milioane de lei, cu peste 5 milioane mai mult decât valoarea celor 11.700 de împrumuturi înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Estimativ, în această vară, circa 7.000 de apartamente din Galați s-au debranșat de la sistemul centralizat de termoficare, în cazul a 400 de apartamente fiind vorba despre familii care au decis, cu resurse proprii financiare, să își monteze centrale termice de apartament, obținând de la Calorgal avizul de debranșare. Alte 6.300 de familii s-au debranșat, cerând de la Primărie ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru achiziția unei surse alternative de încălzire.  Evident, numărul total al apartamentelor debranșate ar putea fi mult mai mare, căci există multe cazuri în care proprietarii nu mai anunță Calorgal de debranșare, sau anunță mult mai târziu.

Potrivit datelor Primăriei Galați, în total, până acum, s-au primit 6.305 dosare pentru acordarea ajutorului de 3.000 de lei, iar din acestea, au fost semnate ordonanțe de alocare a banilor pentru 5.000 de dosare. Deși nu există un termen limită până la care Primăria primește cererile  pentru acordarea ajutorului de 3.000 de lei pentru cumpărarea unei surse alternative de încălzire a apartamentului, în mod logic, solicitările nu vor mai primi OK-ul din momentul în care efectiv nu se vor mai putea face debranțări, adică de la finele lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, când rețeaua de termoficare centraliyată a orașului se va umple cu agent termic. Astfel, cei care nu vor reuși până atunci să depună dosarele la primărie pentru acordarea ajutorului o vor putea face la primăvară, după încheierea sezonului rece.

“Cred că vom intra în iarnă cu circa 20.000 apartamente branșate la sistemul centralizat. După cum se știe deja, am avut și noi probleme cu prefectura, lucrurile s-au tergiversat cu două-trei luni și astfel am fost aruncați în afara termenului propus inițial [pentru sistarea furnizării agentului termic în sistem centralizat]. Totuși, nu ne permitem ca vreun cetățean să sufere de frig la iarnă, așa că ne asumăm să furnizăm și anul acest agent termic în sistem centralizat. Totuși, dacă ritmul debranțărilor se va menține la fel, probabil toamna viitoare nu vom mai avea cui să furnizăm căldură, probabil vor rămâne  doar marii datornici, cei cărora nu le psaă și apartamentele nelocuite… din datele noastre  sunt în jur de 1000 de apartamente branșate dar nelocuite”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu. Acesta a adăugat că, deși Primăria își va asuma, pentru această iarnă, nu doar furnizarea căldurii în sistem centralizat ci și suportarea pierderilor din rețea, “ele nu vor fi foarte mari. Cele mai mari pierderi se înregistrau în sezonul cald, când se livra apa caldă menajeră. Pot să vă spun că pentru singura lună din primăvară când am livrat apa caldă menajeră, apa caldă furnizată ne-a costat  3,6 milioane lei, din care Calorgal a facturat circa 400.000 de lei, sumă din care societatea nu a reușit să încaseze de la consumatori decât 180.000 de lei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.