După ce, la finele lunii ianuarie, aleşii locali au votat favorabil un proiect de hotărâre prin care chiriaşilor municipalităţii li se permite să cumpere locuinţele, Primăria a transmis deja 750 de notificări chiriaşilor în care explică ce paşi trebuie să facă pentru a deveni proprietari şi ce condiţii trebuie să îndeplinească, anunţă edilul şef al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Potrivit primarului, autorităţile au primit deja zece cereri în acest sens.
„Au fost trimise 750 de notificări către chiriaşii municipalităţii în care este explicată procedura, iar de la începutul anului au fost depuse deja 10 cereri în vederea cumpărării acestor apartamente”, spune edilul.
Important de precizat este că cei care au datorii nu pot achiziţiona locuinţele!
„În situaţia în care pentru imobilul respectiv sunt achitate la zi cheltuielile de întreţinere şi penalităţile pe care le datoraţi către Asociaţia de Locatari/Proprietari, vă invităm să depuneţi solicitarea de cumpărare a locuinţei, deţinute în baza contractului de închiriere, la sediul Serviciului Administrare Fond Locativ şi Spaţii cu Altă Destinaţie, strada Traian nr. 93, bl. A4 – parter, însoţită de următoarele acte:
– contractul de închiriere în original;
– certificatul fiscal care să ateste că nu aveţi datorii către bugetul local (soţ şi soţie);
– adeverinţa de la Asociaţia de Locatari/Proprietari care să ateste că nu aveţi datorii;
– copie de pe fişa de cont eliberată Asociaţie, semnată şi ştampilată;
– declaraţia notarială a titularilor (soţ şi soţie) că nu aţi dobândit şi nu aţi înstrăinat nicio locuinţă după 01.01.1990 proprietate personală;
– declaraţia notarială a membrilor majori privind acordul de cumpărare al locuinţei de către titular;
– actul de identitate al titularilor, în copie şi original”, se arată în înştiinţarea transmisă chiriaşilor.
Reamintim că aleşii locali au aprobat o hotărâre referitoare la revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 46/01.03.2001 privind „schimbarea destinaţiei de locuinţă în locuinţă socială a locuinţelor rămase disponibile în blocuri şi a locuinţelor din fondul vechi care se repară şi valoarea reparaţiilor depăşeşte 5.000 de lei”. Primarul Ionuţ Pucheanu a precizat, după şedinţa Consiliului Local, că a fost necesară adoptarea acestei măsuri pentru a putea fi pregătit pasul următor, pentru a le fi acordată chiriaşilor Primăriei posibilitatea de a-şi cumpăra locuinţele.
„Aşa cum era prevăzut în Hotărârea Consiliului Local nr. 46/01.03.2001, dacă făceai investiții mai mari de 5.000 de lei într-o astfel de locuință, devenea din oficiu locuință socială și nu mai putea fi vândută, chiar dacă cel care locuia de ceva ani acolo și-ar fi dorit să o cumpere. (…) Încercăm să încurajăm achiziția de către cei care beneficiază de aceste spații de locuit, de către chiriași. Din punctul meu de vedere, primăria nu trebuie să fie cel mai mare latifundiar din oraș. Evident că vom păstra un număr consistent de apartamente, care să poată fi trecute cu statutul de locuințe sociale”, declara, în luna ianuarie, primarul Ionuţ Pucheanu.
Primarul Galațiului a mai adăugat că numărul foarte mare de spaţii locative deţinute de primărie, indiferent dacă sunt apartamente la bloc sau în case din fondul vechi, acestea reprezintă o gaură neagră pentru bugetul municipalității, deoarece costurile reparaţiilor acestor locuinţe sunt foarte mari.