Chinuitor – mii de gălăţeni fără apă potabilă, pe caniculă!

0
1801

În plin cod portocaliu de caniculă, SC Apă Canal furnizează în regim restricţionat apa potabilă pentru circa 1.500 de clienţi (gospodării), ceea ce înseamnă circa 2.700 de persoane. Cei mai afectaţi sunt cei 460 de clienţi din municipiul Galaţi, aflaţi în cele 44 de asociaţii de proprietari cu mari datorii la SC Apă Canal, motiv pentru care societatea a sistat de mai multe luni de zile alimentarea cu apă potabilă a acestora, asigurându-le apa potabilă de strictă necesitate cu ajutorul cisternelor. În această perioadă caniculară, cisternele alimentează, zilnic, cu apă aceşti consumatori, spre deosebire de restul perioadei când cisternele alimentează cartierele o dată la 48 de ore. Tot cu cisternele li se asigură apa potabilă şi consumatorilor din Bădălan, de la blocurile fostului Agrogal, acolo unde proprietarul imobilelor (societate privată), aflat în litigiu cu locatarii pe care îi vrea evacuaţi din clădiri, a sistat alimentarea cu apă potabilă. Pentru a nu încălca proprietatea privată, cisternele Apă Canal care aduc apă se opresc la viaduct, locuitorii chinuindu-se să care apoi apa, cu bidoanele, până la locuinţe.

Alţi 500 de consumatori din comuna gălăţeană Movileni primesc o dată la 48 de ore apă potabilă, timp de patru ore, în intervalul orar 6.00-10.00. Astfel, în ziua în care se furnizează apă potabilă pentru partea de Nord a satului, partea de Sud nu primeşte şi invers.

Tot cu o frecvenţă de 48 de ore primesc apă potabilă şi cei 500 de clienţi Apă Canal din satul Smârdan, furnizarea făcându-se timp de 12 ore, în intervalul 5.30-17.30. Furnizarea se face la fel ca la Movileni – o zi primesc apă potabilă consumatorii din Nordul localităţii, ziua următoare, cei din Sudul localităţii.

Măsura alimentării cu apă în regim restricţionat a fost luată din cauza creşterii consumului de apă, necesar ce nu poate fi asigurat de actualele puţuri de captare a apei de adâncime, acestea având capacitate redusă.

Cele două localităţi, Movileni  şi Smârdan vor beneficia de lucrări de modernizare şi extindere a capacităţii pompelor de captare a apei, prin Programul Operaţional Infrastructrură Mare 2014-2020, ce urmează să fie derulat anul viitor.

Pe de altă parte, operatorul regional de furnizare a apei potabile, SC Apă Canal continuă să solicite consumatorilor din județul Galați să nu folosească, în această perioadă, apa potabilă pentru udatul curților sau a grădinilor, având în vedere că o creștere a consumului de apă va conduce la scăderea presiunii din rețea.

În cazul în care va fi nevoie, necesarul de apă din localităţile din mediul rural va fi asigurat fie cu cisternele Apă Canal fie cu cele ale ISU Galaţi, însă, deocamdată, nu s-au primit solicitări în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.