Ceremonial militar pe Faleza Dunării

0
668

Faleza Superioară a Dunării din Galaţi a fost, astăzi, locul unui ceremonial solemn şi totodată emoţionant – repatrierea a peste 480 de militari, majoritatea din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sf. Andrei”, care, în perioada februarie-.august, au participat la misiuni de menţinerea păcii în Regiunea Kandahar, Afganistan. În afară de militari, la ceremonie au asistat sute de persoane, majoritatea rude şi prieteni ale militarilor, cei mai însufleţiţi susţinători fiind copiii cadrelor militare.

Din partea MApN, la ceremonie au asistat şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior Dorin Blaiu şi Şeful Statului major al Foţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mârşu, prezenţa acestuia datorându-se faptului că la misiunea din Afganistan au participat şi 60 de  infanterişti marini din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină Babadag – o premieră pentru istoria recentă a Marinei Militare Române. Şi administraţia publică locală a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, respectiv, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea. “Bun venit acasă, bravi ostași! Am fost onorat să fiu prezent la acest moment important, când practic notăm încă o filă de istorie, pe care militarii români o scriu. Le mulțumesc tuturor că de fiecare dată, când datoria o cere, spun prezent și cu prețul vieții lor, ne apără pe noi. Cinste și onoare militarilor noștri!”, a transmis primarul Ionuţ Pucheanu, prezent la eveniment.

Ceremonialul a început, însă cu un moment de reculegere în memoria sublocotenentului post-mortem a Ciprian- Ştefan Polschi, căzut la datorie, pe 5 septembrie a.c., pe când se afla într-o misiune de patrulare, în Kabul.  Ulterior, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun a oficiat uu ceremonial religios, după care arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian  i-a oferit ordinul Crucea Sfântului Apostol Andrei clasa I,  preotului militar Paul Zaharia, preotul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată.

Totodată, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior Dorin Blaiu a oferit Ordinul Virtutea Militară în Grad de Comandor cu Însemne de Război, drapelului de luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată, distincţie acordată prin decretul preşedintelui României Klaus Johannis. Au urmat apoi decorarea şi ridicarea în grad, pentru merite deosebite, a altor zeci de militari, inclusiv a militarilor răniţi în misiune. Din fericire, în misiunea din acest an nici un militar nu şi-a pierdut viaţa, dar au existat incidente soldate cu patru răniţi care au fost repatriaţi înainte de termen.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − twelve =