Centenarul Filmului Românesc ajunge la Galați

0
932

Centenarul Filmului Românesc include municipiul Galați pe harta celor 100 de evenimente dedicate filmului românesc, tramsmite Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. “În zilele de 10 și 11 noiembrie 2018, caravana ajunge la Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galați, cu trei proiecții speciale și invitați din cinematografia românească: sâmbătă, 10 noiembrie, ora 17.00: documentarul AGERPRES: Marea Unire: România, la 100 de ani; sâmbătă, 10 noiembrie, ora 19.00: Singurătatea florilor, regia: Mihai Constantinescu, invitată specială: actrița Micaela Caracaș; duminică, 11 noiembrie, ora 18.00: De ce eu?, regia: Tudor Giurgiu. Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile. De asemenea, evenimentele aduc la Galați Expoziția Fotografică AGERPRES România: Evoluție. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 10 noiembrie 2018, de la ora 16.30. Evenimentele sunt prezentate de Irina-Margareta Nistor (Ambasadorul Cinematografic al Centenarului Filmului Românesc). Centenarul Filmului Românesc la Galați este susținut de Primăria Municipiului Galați. Partener de organizare: Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galați”.

Actriță de teatru și film, Micaela Caracaș evită să fie văzută mai mult decât pe scenă, fiind una dintre cele mai discrete apariții. Născută la mijloc de august, în anul 1953, actrița și-a dedicat viața scenei, filmului și unei căsnicii frumoase și ferite de ochii lumii. Cunoscută ca soția lui Socrate din Liceenii, Micaela Caracaș a închegat, de-a lungul carierei sale, o filmografie în care apare și transpare indiscutabilul talent actoricesc, care a făcut-o cu adevărat cunoscută. Printre filmele cele mai apreciate ale actriței trebuie să fie menționate Singurătatea florilor, Din nou împreună, Audiența și alte pelicule cinematografice importante. Actrița susține cultura și identitatea națională, sprijină promovarea filmului românesc”, mai transmite sursa citată, prezentând câteva repere şi despre proiecţiile ce vor fi difuzate: “Singurătatea Florilor (1975) / Regizor: Mihai Constantinescu, Durată: 80 minute, Gen: Dramă, Rating: Audiență generală. Distribuție: Radu Beligan, Toma Caragiu, Micaela Caracaș, Valeria Gagialov, Gheorghe Visu, George Constantin, Colea Răutu, Adina Popescu, Coca Andronescu, Constantin Florescu. Un film psihologic foarte bun despre relaţiile interumane, despre egoism, însingurare şi orgoliu. Astfel, un medic vanitos ce se izolase de toată lumea prin comportamentul său egoist, primeşte într-o zi un buchet de flori. Neştiind ce să facă cu florile, medicul simte nevoia să se debaraseze de cadoul nedorit şi îşi vizitează toate cunoştinţele, dar toţi îi reproşează lipsa bucuriei de a trăi printre oameni şi refuză să primească cadoul oferit fără nicio plăcere. Călătoria doctorului cu buchetul de flori primit de la o necunoscută se transformă în cursul filmului într-o analiză a propriei vieţi ratate şi a necesităţii de a deveni un alt om.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NfE_PdRGoX0

De ce eu? (2015) – Regizor: Tudor Giurgiu, Durată: 125 minute, Gen: Crimă, Dramă, Thriller, Rating: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani, Distribuție: Emilian Oprea, Sore Mihalache, Andi Văsluianu, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Olga Delia Mateescu, Virgil Ogășanu, George Remes.   De ce eu? este un film de ficțiune inspirat de fapte reale. Filmul spune povestea unui tânăr procuror care anchetează un caz de corupție, dar după o scurtă perioadă, vestea sinuciderii lui bulversează toată țara. Această tragedie a fost pusă pe seama presiunilor politice, survenite în urma anchetelor pe care le coordona, dar adevărul a fost dezvăluit doar în mici unități de măsură.  Un film complex și cutremurător, care scoate la lumină partea întunecată a lucrurilor. O poveste care trezește niște revelații dureroase și neașteptate. Premii – 9 nominalizări la Gopo 2015, Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/de-ce-eu-11171/

DOCUMENTARUL AGERPRES „Marea Unire: ROMÂNIA, LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT la Galați

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. HYPERLINK „https://www.facebook.com/AGERPRESVIDEO/videos/966416320180148/”Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu”.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României. Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). ARTIS (Iași) s-a înfiinţat în anul 2016, fiind compus din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc. Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES. La rândul ei, Asociația Obștească MIA (Chișinău) este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare. Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.