Cele mai mari investiții în educație, la Galați. Proiecte de milioane de euro derulate de Primărie

0
841

Pentru prima dată, școlile și grădinițele din Galați beneficiază de atenție sporită din partea autorităților locale, actuala administrație investind sume consistente pentru modernizarea unităților de învățământ, dar și pentru dotarea acestora.

Primăria municipiului Galați a alocat, în 2020, de la bugetul local, peste 20 de milioane de lei pentru școlile și grădinițele din oraș. Din această sumă, 5,3 milioane de lei au fost destinați direct pentru gestionarea, prevenirea și combaterea COVID-19, anunță Biroul de Presă al Primăriei. La această sumă se adaugă fondurile europene atrase pentru modernizarea și dotarea unităților de învățământ, municipalitatea având în diverse stadii nu mai puțin de 31 de proiecte în valoare de peste 42 de milioane de euro.

Pentru funcționarea în bune condiții a unităților de învățământ, municipalitatea a alocat peste 20 de milioane de lei pentru reparații și asigurarea utilităților. În plus, înainte de începerea noului an școlar, Primăria a suplimentat cheltuielile de funcționare a unităților de învățământ cu 5.637.000 lei, pentru achiziționarea de laptopuri și camere web necesare derulării activității școlare, precum și pentru materiale (măști și dezinfectanți) în vederea combaterii răspândirii COVID -19.

Mai mult, municipalitatea are în diverse stadii, 31 de proiecte cu fonduri europene în valoare de 206.402.366 lei (peste 42 de milioane de euro), din care 3 proiecte s-au finalizat (1,3 milioane de euro), 11 proiecte sunt în implementare (13,9 milioane de euro), iar 17 proiecte sunt în evaluare (26,9 milioane de euro). Contribuția de la bugetul local pentru toate aceste proiecte este estimată la 5,2 milioane de euro.

Astfel, s-au finalizat proiectele la Școala Gimnazială nr. 22, Școala gimnazială „Iulia Hașdeu” și Școala Gimnazială nr. 3. Sunt în implementare proiectele pentru Școala gimnazială nr. 33, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Școala Gimnazială „Grigorie Teologul”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” (nr. 13), Grădinița cu 8 săli de grupă nr. 40 cu program normal din Țiglina II,  Liceul Teoretic ”Dunărea” Galați, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny, Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu”, Școala Gimnazială nr. 17, Școala Gimnazială „Dan Barbilian”.

Sunt acum în evaluare proiecte pentru: Școala Gimnazială nr. 28 Galați, Școala Gimnazială nr. 16, Școala Gimnazială nr. 18 Galați, Colegiul Național Mihail Kogălniceanu, Școala Gimnazială nr. 29, Reabilitarea imobilului din str. Al. I. Cuza nr. 24 în vederea înființării unei creșe, Școala Gimnazială nr. 25, Grădinița cu program prelungit Motanul Încălțat, Grădinița cu program prelungit Codruța, Grădinița cu program prelungit nr. 30, Școla Gimnazială Miron Costin  – corp C1 și C2 (2 proiecte), Grădinița cu program prelungit nr. 9, Liceul cu program Sportiv și Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza.

În plus, în contextul pandemiei, Primăria municipiului Galați a mai depus un proiect pentru îmbunătățirea infrastructurii TIC în educație prin achiziția de echipamente IT pentru unitățile școlare, precum și un alt proiect pentru creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru unitățile școlare prin dotarea cu echipamente de protecție/dispozitive medicale, în special, dar fără a fi limitate la măști de protecție, dezinfectanți, combinezoane, aparatura destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × five =