Din totalul a 280 de proiecte locale de diverse dimensiuni şi aflate în diverse grade de implementare, aflate pe agenda publică a Primăriei municipiului Galaţi, municipalitatea derulează, în acest an 28 de proiecte locale majore (unele finanţate integral de la bugetul local, altele cofinanţate cu fonduri europene sau cu fonduri guvernamentale), din care 12 au termen de finalizare anul în curs, iar restul, anul viitor.
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a prezentat cele mai importante proiecte, expunerea fiind făcută la şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată astăzi la Prefectura Galaţi.
Astfel, printre proiectele locale demarate în acest an şi finanţate din buget propriu se numără: finalizarea construcţiei de locuinţe sociale în Micro 17 – valoarea lucrării fiind de 51,439 milioane lei, resistematizarea străzii Brăilei- Bulverdul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi (DN 2 B Tirighina) – 12,105 milioane lei, resistematizarea zonei Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” (CNMK), investiţie de 5,22 milioane de lei cu TVA (lucrările vizând lărgirea străzii pentru fluidizarea traficului rutier de pe Brăilei, construcţia a 350 de locuri de parcare, loc de joacă, zone de socializare etc), construirea parcării supraetajate din Mazepa I, bloc R5 – aproximativ 100 milioane de lei cu TVA, reabilitarea străzii Basarabiei (între str. Traian şi str. Mihai Bravu) – 14,10 milioane lei, amenajarea zonei centrale a oraşului – Potcoava de Aur – zona P-uri, inclusiv reabilitarea pasajului pietonal subteran de la Dunărea – 13,134 milioane lei, amenajarea unui parc şi a unei parcări aferente blocului E 6 în Ţiglina II – 2,207 milioane lei, amenajarea extinderii Talciocului (4,69 milioane lei), proiect legat de proiectul de modernizare a Drumului de Centură al Galaţiului şi amenajarea Târgului auto de pe strada Macului – 4 milioane lei, reabilitarea reţelei electrice de troleibuze (4,036 milioane lei) etc.
Pe fonduri europene, Primăria Galaţi derulează în acest an lucrări de creştere a performanţei energetice pentru nu mai puţin de trei şcoli gimnaziale (nr. 3, 22 şi 40) şi două blocuri (G 8 – Micro 18 şi G 1 – Brăilei nr. 250), iar prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, derulează alte şase proiecte legate de modernizarea mai multor străzi – Cerealelor, Carnabel, între Basarabiei – V. Alecsandri, Leonida Zamfirescu, amenajarea campusului şcolar Colegiul Naţional Al Ioan Cuza – corp B (de fapt Şcoala nr. 7) şi construcţia staţiei de epurare a apelor uzate din Cartierul Dimitrie Cantemir.
“În total, din bugetul propriu investim în acest an 33,5 milioane lei, din împrumutul Primăriei la CEC, folosim 75 de milioane de lei, iar din PNDL avem la dispoziţie în acest an 12,5 milioane de lei. Dacă vorbim de proiecte europene, mai fac referire şi la câteva pe care încă nu le-am semnat dar pe care urmează să le depunem în cel mai scurt timp: cel mai valoros din punct de vedere al sumelor este construcţia liniei de tramvai Siderurgiştilor- str. 1 Decembrie – Traian Vuia- H. Coandă – G. Coşbuc, e un proiect structurat două etape, fiecare etapă în valoare de câte 17 milioane de euro, apoi mai avem achiziţia celor 18 noi tramvaie, proiect depus la minister şi pentru care suntem în procedură de achiziţie, mai urmează un alt set de şcoli propuse spre anvelopare, mai avem primul proiect Velocity Galaţi, în valoare de – 1,5 milioane euro, mutarea depoului de mijloace de transport în comun, de pe G. Coşbuc, la intrarea pe viaduct, proiect de 5 milioane de euro iar lista ar putea continua. Vă mai pot spune că tot în acest an începem licitaţiile pentru ultima etapă, a şasea, privind modernizarea ultimelor străzi din Valea Oraşului care nu au sistem de canalizare şi apă, iar luna viitoare cel mai probabil se finalizează licitaţia pentru modernizarea Parcului M. Eminescu”, a mai spus primarul Ionuţ Pucheanu.